NSD har tidigare berättat om den misstänkte blottaren som den senaste veckan har utsatt flera unga flickor för stort obehag (se faktaruta).

På onsdag var det dags igen.

"Inferno av konstiga män"

Artikelbild

En flicka kom cyklade från Tunaskolan i riktning mot Notviken vid 15-tiden på eftermiddagen, när hon började känna sig förföljd av en bil som enligt uppgift ska vara rödfärgad.

– Det pågick i cirka tio minuter. Det är möjligt att flickan tog omvägar på grund av detta. Men mannen klev aldrig ur bilen för att söka kontakt, säger P-O Andersson, förundersökningsledare.

Har hon uppgett en färg på bilen?

– Det finns en färg men jag vill inte säga vilken. Just nu har vi ett inferno av bilar, signalement och konstiga män. Det är ofta återkommande i samband med skolstarten.

Flickorna inte hörda

P-O Andersson vill även tona ned sambandet med den misstänkte pedofil som härjade på Örnäset i fjol julas.

– Det verkar inte finnas någon koppling, inte utifrån det vi har fått fram hittills i alla fall.

Men polisen har ännu inte hört någon av de utsatta flickorna – trots att det har gått över en vecka sedan den första händelsen på Örnäset.

– Våra särskilda barnutredare har mycket att göra just nu. Det kan handla om alltifrån barn som är vittnen till brott eller själva målsägande, i misshandelsärenden i hemmet till exempel. Men vi prioriterar detta nu.

Registreringsnummer?

Därför är P-O Andersson alltjämt förtegen gällande detaljer som hittills har framkommit i anmälningarna angående mannens signalement och ungefärliga ålder.

– Ju mer vi berättar, desto mer färgade blir flickorna av det som står i tidningarna. Men vi har fått in många bra tips.

Flickorna på Bergviken minns delar av bilens registreringsnummer. Hur behjälpligt är det för er?

– Är det rätt bokstäver, kan det avgränsa en hel del i vårt arbete.

"Det spretar"

Rubriceringen är sexuellt ofredande, alternativt ofredande, och polisen hyser vissa förhoppningar att en gärningsman kan gripas framöver.

– Omöjligt är det inte. Men just nu spretar flickornas uppgifter, sett till anmälningarna. Därför måste vi få tid att höra dem snart, säger P-O Andersson, polisen i Luleå.

Polisen vill ha in fler tips på nummer 11414.