NSD har vid flera tillfällen berättat om en misstänkt blottare i röd bil som sprider oro bland barn och föräldrar (se faktaruta).

Nu kan han ha slagit till en fjärde gång, på Bergnäset. En flicka i tioårsåldern cyklade nära Mandaskolan i torsdags när en man i röd bil stoppade henne.

Enligt uppgift till NSD ska mannen ha sagt åt flickan att sätta sig i bilen – men hon valde i stället att snabbt cykla därifrån.

Artikelbild

– Händelsen är polisanmäld av föräldrarna. Vi har informerat övriga föräldrar och manar till försiktighet, säger Johan Eriksson, rektor på Mandaskolan.

"Ingen polisanmälan"

Men polisen vill inte bekräfta att en polisanmälan skedde.

– Det som hände på Bergnäset kom in som tips, vilket senare kan föranleda en anmälan, säger Karin Markaberg, förundersökningsledare, som i övrigt inte vill kommentera händelsen.

Artikelbild

Har ni varit i kontakt med flickan på Bergnäset och hennes föräldrar?

– Inte i dag. Vi får gå vidare med det under nästa vecka.

Artikelbild

Medial uppmärksamhet

Problemet för polisen är att de drunknar i tips och uppgifter gällande den misstänkte blottaren.

– Tipsen är av varierande kvalitet, delvis beroende på all medial uppmärksamhet. Vi är beroende av att drabbade och vittnen är så opåverkade som möjligt. Ju mer de kan läsa om, desto svårare att veta vad de faktiskt har upplevt själva, säger Karin Markaberg.

För varje tips som inkommer, utökas antalet personer som ska höras – och i många fall handlar det om unga personer.

– Våra barnförhörsledare är mycket upptagna, även om detta har högsta prioritet. Vi använder länets samlade kompetens och jag hyser gott hopp. Vi har många konkreta tips att jobba vidare med.

"Ingen skälig misstänkt"

Enligt vad NSD erfar har två tidigare drabbade flickor fotograferat den röda bilen, där registreringsnumret framgår, och skickat bilderna till polisen.

Karin Markaberg vill inte kommentera om ägaren till bilen är aktuell i utredningen och hänvisar till förundersökningssekretessen.

– Vi har tre pågående förundersökningar, det blir förmodligen fler. Men vi har ingen skälig misstänkt i nuläget, mer kan jag inte säga.

"Srkämmande händelse"

Utöver blottaren skedde ytterligare en allvarlig händelse i torsdags, när en man enligt polisanmälan försökte röva bort en flicka i samband med skolorientering i Gammelstad. Flera andra elever blev vittnen till händelsen – men inte heller här har polisen någon misstänkt.

– Skrämmande händelse för alla inblandade men detta har inget samband med blottaren. Denna man hade ett annat tillvägagångssätt. Förundersökning är inledd, säger Karin Markaberg, polisen.