När NSD talar med barn- och utbildningsnämndens ordförande Ingrid Norberg två dagar före nämndens möte på onsdagen väntar hon på expertisens utlåtande i frågan om slopande av mellanmjölken.

Hälften vatten

– Skolverket kräver att vi serverar en näringsriktig kost. Nu ska våra kostexperter räkna på förslaget att slopa mellanmjölken. Om det finns grädde i såsen för att den ska smaka bättre så kanske det räcker med lättmjölk som måltidsdryck, säger hon.

Artikelbild

| Frida Palo, 15, Hertsöskolan. –·Jag dricker laktosfri mellanmjölk. Lättmjölken är inte lika god. Mamma köper bara mellanmjölk hem också och jag dricker den till alla mål. Det är dåligt om den slopas i skolan.

Jeanette Everos, kostchef inom skolan i Luleå, är inne på samma resonemang som Ingrid Norberg.

– Vi måste minska på mängden mättade fetter i skolmaten. Antingen måste vi plocka bort mellanmjölken och Bregott eller införa mer fisk och övergå till oljebaserade såser. Det är bättre att satsa på lättmjölk och lättmargarin än att ändra på tallriken. Jag tror inte att det finns acceptans för fisk mer än en gång i veckan bland eleverna, säger hon.

Flest väljer mellanmjölk

Maud Stenlund, kokerska och arbetsledare i köket på Hertsöskolan, berättar att bara ungefär hälften av skolans elever dricker mjölk till maten.

Artikelbild

| Soe Yolta, 15, Hertsöskolan. –·Jag dricker nästan alltid mjölk till maten. Om jag är törstig dricker jag vatten. Jag tycker att det låter bra att ta bort den mjölk som innhåller mer fett. Jag brukar ha lättmargarin på brödet istället för Bregott som är fetare.

– De flesta som dricker mjölk väljer mellanmjölk. Alternativet till mjölk är vatten. Om barnen vinner i hälsa på att mellanmjölken slopas så tycker jag att det är ett bra beslut, säger hon.