Bilderna får tala i ny bok om himlafenomenet

Det finns många böcker om vetenskapen bakom norrskenets gåta.
Peter Rosén har valt ett annat spår.
Han låter bilderna tala.

Foto: Peter Rosén

ABISKO2012-12-14 08:01

Den engelska utgåvan har redan kommit ut och i dagarna kommer den svenska versionen ut av Aurora Borealis i Lappland.

Det är Peter Rosén mångåriga erfarenhet av norrskensfoto som ges ett uttryck i boken. Texterna är skrivna av Lisa Holmström.

Biolog och forskare
Den som vill gå på djupet kring rymdfysiken bakom fenomenet kan bli besviken. Den som söker ett praktverk där bilderna får ta utrymme blir det inte.

- Det är den luckan vi har sett. Mig veterligen finns det ingen bok i Skandinavien som framförallt bygger på bilder. Vi har visserligen en populärvetenskaplig inledning som det är tänkt att verkligen alla ska förstå, men vi har lagt mer fokus på den gamla folktron och myter kring norrskenet, säger han.

Peter Rosén har levt och verkat i Abisko i 14 år. Han är biolog och forskare och har jobbat med klimathistoria och miljövetenskap vid naturvetenskapliga stationen. Under hela tiden har fotograferingen varit en hobby som har tagit mer och mer tid i anspråk.

- Till sist kände jag mig tvungen att välja och då låg fotograferingen närmast hjärtat. Jag har haft jättemånga idéer under alla år jag har bott i Abisko och det har varit frustrerande att inte haft tid att utveckla dem, säger han.

Oanade höjder
Nu gör han en helhjärtad fotosatsning och norrskensboken är det första stora projektet.

- Jag har haft en idé om att göra en fotobok om Lappland sedan jag flyttade hit. Nu är norrskenet så på tapeten så då började jag med här projektet.

På tapeten är det minsta man kan säga. På bara några få år har intresset för norrsken stigit till oanade höjder. Det märks kanske mest av allt i Abisko där turiststationen har 4 000 bokningar bara under december.

Leder om strömmarna
Peter Rosén kan också utläsa graden av uppståndelse i intresset för boken. Redan i augusti hade han 3 800 förbeställda böcker.

Att boken kommer att leda turistströmmarna till Abisko och Kiruna i ännu högre grad är ingen långsökt gissning. För så är det med norrsken. Hur fina bilderna än är så är det inget som slår den egna upplevelsen.

Ett annat uttryck för intresset är att fler vill lära sig att fotografera norrsken. Den digitala fototekniska utvecklingen har gjort det lättare att fånga norrskenet på bild.

Peter Rosén ger också kvällskurser i norrskensfotografering i Abisko. Här intill delar han med sig av sina bästa tips.

Fakta

Bästa fototipsen

Peter Roséns tre steg till bättre norrskensbilder.

? Läs manualen så att du kan hantera kameran i mörker och kyla. De flesta kameror har en manuell inställning.

? Ställ in kameran på Iso 800, bländare 4.0 eller största öppningen som går, och en exponeringstid på 15-30 sekunder. Titta på bilden på displayen. Är bilden för mörk, öka exponeringstiden. Är den för ljus, minska exponeringstiden.

? Håll kameran stilla. Det går inte att ta bilder med flera sekunders exponeringstid på fri hand. Har man inget stativ kan man ställa kameran mot bänk eller en sten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om