Ett dygn har passerat sedan den tragiska olyckan inträffar i Abisko och Kårsavagge. I dag vet vi att två män från Italien, den ena i 45-årsåldern och den andra i 50-årsåldern, avlidit efter att en lavin gått på berget där de åkte.
Sedan dess har kritik blossat upp i sociala medier, både mot den aktuella arrangören och generellt mot företagare som erbjuder heliskiing. Bland annat för att åket genomförs trots att lavinrisken är en trea på den femgradiga skalan.
Det menar Dick Johansson som driver Abisko mountainlodge, som inom kort startar årets säsong i denna extrema del av skidåkningen.
Men var det inte i det här fallet ett onödigt risktagande?
– Nej, alla är medveten om riskerna. De som jobbar med det här, och även gästerna, är väl medvetna om riskerna. Men svensken är jävligt speciell, "hur kunde man åka skidor där?" Man får aldrig glömma att det är en riskaktivitet. Vi har valt det här yrket. Det är inskrivet på något sätt att det finns risker.
Dick Johansson tycker också att man i Sverige många gånger lägger för stor vikt på lavinprognoserna.
– Den är bra att de finns till. Men svensken stirrar sig gärna blind på dem. Åker du till Alperna, där är man lite mer pragmatiska, säger han.
I Sverige anses företeelsen i stället vara lyxsport för rika, menar han.
– Det svider i ögonen på folk.
Samma personer kan i nästa stund cykla i väg till arbetet på högtrafikerade vägar eller ta bilen till arbetet. Transporter som är lika fyllda av risker, menar Dick Johansson.
– Folk har gärna synpunkter när det händer olyckor. Men man kanske ska rannsaka sig själv lite grann, vad man själv gör.
Han påpekar sedan att företagen i branschen gör egna lavinriskbedömningar, utifrån att gästerna ska åka skidor. Egna profiler med tanke på vind och väder.
– Då väljs ett område och en lutning som dels passar gästen och med hänsyn till bedömningen.
Men har man inte gjort en felbedömningen i det här fallet?
– Nej, det tycker inte jag. Absolut inte. Men jag skulle aldrig kritisera en kollega. Den hederskodexen har vi.
I det aktuella fallet är han helt säker att guiden har gjort allt i sin makt för att hålla nere riskerna. Men i slutändan, det är gästen som betalar dyra pengar för att åka skidor.
– Olyckor händer, så är det. Man måste ha lite mer filosofisk approach till det här. Det går inte bara att säga att det är svart eller vitt, säger Dick Johansson.