Händelsen inträffade i ett trapphus i centrala Piteå, skriver polisen på sin hemsida. När kvinnan skulle gå upp i sin lägenhet efter bankbesöket mötte hon två okända personer, en man och en kvinna, som plockade fram en karta och började ställa frågor.

Kvinnan upptäckte inte att börsen var borta förrän hon kom in i sin lägenhet. I plånboken fanns en större summa pengar.

Polis har varit på plats och hållit förhör med kvinnan. Hon uppger bland annat att paret var i 35-årsåldern och propert klädda.

Ytterligare en stöld av liknande slag, denna gång i Luleå, anmäldes under måndagen. Det var en man som förlorat sitt bankkort efter att han gjort ett uttag i en bankomat i Luleå. Två okända män som stod i närheten av bankomaten gick fram till mannen efter att han gjort sitt uttag, tog fram en karta och började ställer frågor. Först senare upptäckte mannen att han förlorat sitt bankkort – och vad värre var att det även försvunnit pengar från kontot.

Enligt polisen är det för tidigt att ha en uppfattning om händelserna hör samman men det liknande tillvägagångssättet gör att polisen undersöker om det finns ett samband. Brottsrubriceringen för dessa händelser är i nuläget grov stöld respektive stöld men kan komma att ändras.

Polisen vill också rikta en maning till allmänheten hur viktigt att förvara kort och koder åtskilda och att undvika att förvara stora summor pengar i sin bostad.