Alla kort på bordet

Nu är det ett ansvar för berörd arbetsgivare att få klarhet i vad som egentligen hänt och om eventuella åtgärder.

Den finns tips och råd till organisationer, företag och makthavare som hamnar i akuta kriser.

Den finns tips och råd till organisationer, företag och makthavare som hamnar i akuta kriser.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Ledare2019-10-16 04:26
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

I min bokhylla har jag en PR-handbok (utgiven av PR-byrån Westander i Stockholm). Den ger tips till organisationer, företag och makthavare om hur de ska bete sig för att få ut sitt budskap, påverka samhället och hantera eventuella kriser.

Ett kapitel har rubriken "10 tips för kriskommunikation". En av punkterna lyder "Lägg alla kort på bordet".

"Lämna en så fullständig redovisning som möjligt. Då undviker ni såväl spekulationer som fler avslöjanden dag efter dag. Använd gärna er webbplats för att lägga ut dokument, brevväxling, svar på anklagelser och så vidare. Var dock försiktiga med tvärsäkra uttalanden om sakernas tillstånd, innan ni själva har en tillräckligt tydlig bild av vad som inträffat", råder PR-konsulterna.

Kort sagt: Riv bort plåstret på en gång! Var tydliga med vad ni vet och inte vet!

Det är också rådet till Socialdemokraterna i Luleå och andra organisationer som hamnar i en akut kris.

I och för sig är det lätt att förstå att socialdemokratin i Luleå var i ett chocktillstånd i slutet av förra veckan.

Under torsdagseftermiddagen talade jag själv med ett par lokala partiföreträdare som tidigare under dagen träffat Luleås nu avgångna kommunalråd Niklas Nordström. De var rejält omskakade och vittnade om en människa i kris och behov av professionell hjälp. I ett sådant läge kan det vara svårt att finna de exakta orden och formuleringarna.

Men partiet borde från början ha talat klartext om allt vad det visste om det känsliga personalärendet, som NSD skrev om i tisdagens upplaga och som kan ha spelat en roll för Nordströms avgång. På något sätt borde det ha nämnts i pressmeddelandet som gick ut under torsdagseftermiddagen.

Nu blev historien istället känd genom massmediala avslöjanden några dagar senare – och de lokala partiföreträdarna fick följaktligen svara på kritiska journalistfrågor om varför de inte sagt sanningen från början. 

Så småningom kanske alla frågetecken även kring personalärendet rätas ut. Just nu är det mycket spekulationer hit och dit.

Sent om sider har ärendet i alla fall hamnat på bordet hos berörd verksamhet. Nu är det ett ansvar för arbetsgivaren att få klarhet i vad som egentligen hänt och om eventuella åtgärder.

Viktigt nu är också att snabbt etablera ett nytt politiskt ledarskap i Luleå efter Nordström.

Socialdemokraterna i Luleå inleder nu en nomineringsprocess. Därefter blir det valberedningens uppgift att göra en samlad bedömning och lägga ett förslag. Siktet är inställt på att det ska ske i månadsskiftet november/december och att beslut ska kunna fattas på ett redan inplanerat möte 9 december.

För min del hoppas jag att partiet inser vikten och värdet av att utse en person med tyngd, rutin och erfarenhet. Det väntar ingen dans på rosor när skolstruktur, ekonomiska underskott och andra svåra frågor ska hanteras.

Det är ett uppdrag som kommer att kräva sin man eller kvinna.