Vem som helst kan i dag, helt anonymt, skaffa ett kontantkort till sin mobiltelefon och därmed få ett telefonnummer som inte går att koppla till någon person. I Sverige finns, till skillnad från vissa andra länder, inga krav på att telefonnummer registreras.

- Det här ställer till problem. Betydande kriminell verksamhet skyddar sig bakom oregistrerade mobilnummer, säger Sven-Erik Bucht, riksdagsman från Haparanda..

När en helikopterburen rånarliga slog till mot en värdedepå utanför Stockholm 2009 användes just sådana nummer. Men det finns även andra, mer vanliga, former av brottslighet där gärningsmännen hittat ett enkelt sätt att förbli anonyma.

Artikelbild

- Polisens arbete skulle underlättas om vi kunde se vem som var inblandad i vissa saker som hot på telefon, narkotikabrott och allt möjligt där man använt en telefon, säger Per-Olov Andersson, kriminalkommisarie i Luleå.

Sven-Erik Bucht skrev i höstas en motion där han föreslår att alla kontantkort registreras och att lagstiftningen ses över. Motionen har ännu inte behandlats av justitieutskottet, men tas emot med öppna armar av polisen.

Säkrar bevis
Fler än en gång har brottsutredningar fallit just på grund av att polisen inte kunnat knyta en telefon till en viss person.

- Det skulle gå snabbare för polisen, vilket gör att vi hinner säkra bevis och annat, och vi skulle lyckas bättre, säger Per-Olov Andersson.

Artikelbild

I Sven-Erik Buchts förslag ingår att den registrerade informationen, så som namn och personnummer, bara ska användas om det finns en brottsmisstanke.

- Det handlar inte om att komma åt privatpersoner. Integritet kan du få ändå, det är bara att trycka på en knapp för att få dolt nummer. Det här är en del i att stävja kriminell verksamhet. Det är ingen patentlösning, men en del i det, säger Sven-Erik Bucht.

Artikelbild

På bilderna från vänster: 1. Sanna Isaksson, 19, servitris, Luleå. 2. Marianne Johansson, 52, kontorist, Luleå. 3. Thomas Nguyen, 24, säljare, Luleå. 4. Ylva Holmqvist, 26 lokalvärdare, Luleå. 5. Martina Sundström, 19, undersköterska, Luleå.

Inte ny
Frågan om registrering är inte ny. Till exempel skrev Erling Wälivaara (KD), dåvarande riksdagsman från Norrbotten, en fråga till statsrådet Ulrica Messing redan för sex år sedan. Han undrade hur regeringen skulle motverka att oregistrerade telefoner används för kränkning, hot och illegal verksamhet.

2010 ställdes en liknande fråga av Susanne Eberstein (S). Men justitieminister Beatrice Ask avvisade då idén om kontantkortsregistrering. Det stoppar inte brottsligheten och innebär ett alltför stort intrång i privatlivet, ansåg hon.

De senaste åren har problemet med att kriminella utnyttjar systemet inte minskat, snarare tvärtom.

- I och med att det har blivit billigare med mobiltelefoner och abonnemang är det fler som byter ofta, säger Per-Olov Andersson.