En skidans man, Lennart "Lill-Järven" Larsson, Skellefteå, fyller 80 år den sjunde 7 februari.
Han tillhör de stora skidåkarna i landet som bidragit till att fästa skidsporten djupt i svenskarnas hjärta.
Han föddes 1930 i den lilla byn Granbergsträsk, sju mil väster om Skellefteå.
- Så fort jag kunde gå började jag åka skidor och det blev med tiden många mil . Jag åker än men det går inte lika fort, säger Lill-Järven som är det namn som folket i stugorna känner bäst.
"Stor-Järven"
Tillkomsten av smeknamnet bör utredas. Det var så att SK Järven, Jörns första stora skidstjärna, Tore Karlsson, kristnades av folk i bygden till "Stor-Järven". När så den två år yngre talangen från bygden började härja i toppen av prislistorna så döptes han följaktligen till "Lill-Järven".
Som alla stora skidåkare på den här tiden var skogens hans skidgymnasium. Från 14 till 26 års ålder var hans gym-redskap, timmersvans, yxa och kärnfulla västerbottensfuror.
- Själva jobbet gav god fysik, konstaterar "Lill-Järven" men de kalla och dragiga kojorna befrämjade inte direkt god hälsa.
Sedan fick han det lättsamma jobbet på Monarks Sportaffär i Skellefteå. Skidfabrikanten Limex sponsrade halva lönen
Vann aldrig SM
Han fick aldrig den riktiga femettan i karriären. På SM har han varit tvåa på 15 km tre gånger och trea två gånger på 30 km.
- Jag hade Sixten och Assar att tampas med och de var inte lätta att tas med. På 134 lopp har jag besegrat Sixten 23 gånger, på 176 tävlingar har Assar fått stryka flagg 46 gånger, säger "Lill-Järven".
Vid OS i Cortina 1956 blev det brons i stafetten. Men det bestående minnet är nog kramen från Sophia Loren. Inför fotograferna ville den undersköna krama vår svenske hjälte som just höll på att tjära skidorna. Ynglingen från Granbergsträsk blev till sig i pjäxorna och lyckades tjära ner filmstjärnan på kinden.
Sitt bästa individuella lopp gjorde han på OS-femmilen i Squaw Valley 1960. Han bröt skidan och förlorade över två minuter. Han åkte ner till sjuttonde plats men körde i fortsättningen som en furie och lyckades nå en fjärdeplats endast 42 sekunder från bronsmedaljen.
Sixten Jernberg skriver i sin bok "I vilda spår": "Det råder ingen tvekan om att Lill-Järven var den bäste åkaren i loppet. Det finns nog ingen aktiv skidlöpare som inte unnar den hygglige och rekorderliga västerbottningen, att få kröna sin trägna och slitsamma karriär med en olympisk medalj".
Stafettguld
Vid VM i Lahtis 1958 blev det guld i stafetten.
- Vi bestämde att Sixten skulle köra första sträckan. Förståssigpåare sa, "vansinnigt att bränna bästa kortet först".
- Sixten startade och dunkade mig i ryggen med en ledning på 17 sekunder. Jag gick ut lugnt i den långa slakmotan ut från stadion, förföljarna kom nästan ikapp. Väl uppe började jag åka ut och kunde skicka iväg Sture Grahn med ett försprång på 45 sekunder. Sture höll bra och tappade endast ett fåtal sekunder. Per-Erik Larsson på sista blev upphunnen och frånåkt av ryssen Koltjin ett tjugotal meter. Men Per-Erik bidade sin tid och i backartna in mot stadion sprang han upp och förbi ryssen. Guldet var vårt!
Tränare
Efter karriären var han landslagstränare mellan 1966-71. Lärare på skidlinjen i Älvsbyn 1973-78. På 80-talet var det Lyckseles skidgymnasium som åtnjöt hans tjänster. Han bor numera i Skellefteå.
I Bygdegården i Granbergträsk har jubilaren sitt museum. I rummet bredvid har en annan bybo sitt museum, författaren Birger Vikström.
Förutom att de kommer från samma by har de nog också gemensamt att talangen var större än vad karriären infriade.
I morgon lyfter vi på toppluvan för Lennart "Lill-Järven" Larsson - 80 år. Ja, må han leva...