Hans Nyberg, socialchef i Älvsbyn, säger att de två utredningarna kommunen gjort visar att kommunen inte gjort fel.
– Om en kund åker till sjukhus och blir inlagd så görs en vårdplaneringen inför hemgång. Vid ett akut besök gör landstinget en bedömning: om personen inte förstår information eller inte kan kommunicera tar de kontakt med oss. Det har de inte gjort.
Älvsby kommuns rutiner är att en kund som åker akut till sjukhus och kommer hem själv måste meddela det till hemtjänsten genom att trycka på sitt larm eller meddela sig på något annat sätt när de vill ha besök eller hjälp.
Kan samma sak hända igen?
– Det är en hypotetisk fråga, inget är så vattentätt så att det inte kan hända igen. Vi varken kan eller får gå in till en enskild som inte vill det eller inte är hemma. Men vi har förtydligat rutinerna med landstinget och vi skickar numera med dokument med kontaktuppgifter. Där framgår det att akutmottagningen skall ta kontakt med kommunens sjuksköterska för att meddela hemgång.
I rutinerna ingår också hur anhöriga ska informeras.
– Det här är fruktansvärt tragiskt och jag har full respekt för anhörigas situation och att de är frustrerade och besvikna. Jag kan bara tala utifrån den beskrivning som utredningarna visar. Med facit i hand kanske många tycker att det i det här fallet kan kännas absurt och fel, men det finns en helhet i allt.
Har ni haft andra liknande fall där någon skickats hem utan att hemtjänsten fått veta det?
– Inte som jag kommer ihåg på rak arm, säger Hans Nyberg.