Sedan tidigare har länsstyrelsen nekat Bolidens ansökan om bearbetningskoncession för att väcka liv i den nedlagda koppargruvan i Laver. Länsstyrelsen såg bland annat en risk att sju sjöar i ett Natura 2000-område riskerar att torrläggas vid en gruvdrift.

Ansökan har sedan dess legat på Bergsstatens bord.

Läs mer: Länsstyrelsen säger nej till Laver

Det vanliga, enligt statistiken, är att Bergsstaten beviljar bearbetningskoncessioner. Det är ytterst ovanligt att ansökningarna avslås. Det har bara hänt vid ett fåtal tillfällen. Men i fallet Laver säger Bergsstaten nu nej, rapporterar Piteå-Tidningen.

Enligt SVT Nyheter Norrbotten är anledningen att Bergsstaten, precis som länsstyrelsen, vill se en särskild prövning för Natura 2000-området innan ansökan prövas.

Boliden kommer att svara med en överklagan till regeringen, enligt PT. Skulle även regeringen säga nej måste bolaget skriva en ny ansökan om bearbetningskoncession. Det har Anders Forsgren, projektledare vid Boliden, tidigare sagt till PT.

– Då måste vi i så fall identifiera ett annat sätt att bryta det här, som ger mindre miljökonsekvenser. Annars kommer vi att förlora rätten till området, berättade Anders Forsgren tidigare för tidningen.