En som uppmärksammats för det, och även nominerats, är Linnéa Byberg: Eldsjäl inom Bodens Riksteaterförening som arbetar ideellt med att ta emot Riksteatern, arrangera och marknadsföra olika föreställningar, exempelvis lördagens pjäs ”Dimensioner” på Sagateatern. En kärleksberättelse med kvantfysiska undertoner.

– Jag känner mig jätteärad, säger Linnéa Byberg som även förärats med Bodens kulturstipendium för sitt arbete och engagemang.

– Vi behöver scenkonst för att kunna andas, säger hon och tycker att det i sin förlängning är viktigt för demokratin att folket får tillgång till god kultur.

Artikelbild

| Ricky Sandberg jobbar för att havremagasinet ska bli Bodens permanenta konstmuseum.

Teatern behöver en publik förstås. Konstigt vore det väl annars. Och där har förstås riksteaterföreningarna stor betydelse.

En annan kulturarrangör inom konstlivet som nominerats finns också i Boden, konstgalleriet Havremagasinet. Chefen där, Ricky Sandberg, är glad över uppmärksamheten.

– Alla behövs i kulturvärlden, säger han.

– Jag tror att vår styrka ligger i att vi jobbar mot och inkluderar publiken i stor utsträckning. Vi tänker lika mycket på publiken som på själva konsten. Vi försöker vara pedagogiska, vill att folk lär sig förstå konst.

I övrigt har en rad olika kulturutövare blivit nominerade till NSD:s kulturpris. Allt från lite mer anonyma konstnärer till etablerade nestorer. Kriteriet är att man ska bo och vara folkbokförd i Norrbotten. Men det är svårt att få priset två gånger. Så den nominerade Mikael Niemi, i all ära, får nog betraktas som diskvalificerad, av den enkla anledningen att NSD Kultur uppmärksammade honom som författare i vardande 1991 och gav honom priset redan då.

Fler nomineringar är varmt välkomna, ända fram till 3 ?december då juryn sätter sig för att sammanträda. Den 12 december utses vinnaren, och dagen efter sker överlämningen. Prissumman är på 25 000 kronor.

Vill du nominera någon kulturpersonlighet? Skriv till:
kulturpriset@nsd.se
eller NSD Kultur, 971 83 Luleå
Skriv vem du nominerar
En kort motivering
Ange ditt eget namn, adress och telefonnummer