Anrika skidklubben på gång igen

Under många år låg Jokkmokks skidklubb i dvala, men nu är en ordentlig barnverksamhet igång igen. ”Jättekul”, tycker Idun Forsberg Iverstrand, 8 år.

Lekfullt på årets första träning för Jokkmokks skidklubb. Anni Åstot, Hilma Pirak Falk, Ella Öhlund, Ronja Holmbom och Svea Hubertsdotter jagar på klassikern "Under hökens vingar kom".

Lekfullt på årets första träning för Jokkmokks skidklubb. Anni Åstot, Hilma Pirak Falk, Ella Öhlund, Ronja Holmbom och Svea Hubertsdotter jagar på klassikern "Under hökens vingar kom".

Foto: Tommy Borg

Jokkmokks kommun2019-11-13 16:54

Snön är äntligen här, det är omkring 10 minusgrader i luften och det är helt tyst och stilla på skidstadion vid Talvatissjön i Jokkmokk. Det enda som låter är ett 20-tal unga skidåkare som har väldigt svårt att stå still under samlingen.

Det är förståeligt, för det har blivit dags för årets första riktiga skidträning för Jokkmokks skidklubb. Idun Forsberg Iverstrand är 8 år och har åkt skidor så länge hon minns. Mamma Maya Forsberg är med och hjälper till på träningen.

– Det är jättekul. Vi tjuvåkte lite igår för att prova åka på konstsnön, det kändes bara som vanlig snö, säger Idun.

Skidklubben inleder nu sitt tredje år av ungdomsverksamhet efter ett långt uppehåll av organiserade träningar. Tränarna konfererar lite och landar i att det nog är ett 20-tal år sedan de hade riktiga barngrupper.

– Det är lite pinsamt att vi som är Sveriges äldsta skidklubb så länge saknade ordentlig träningsverksamhet. Men nu är vi på gång igen och det känns verkligen som att intresset finns och det kommer fler och fler barn för varje år, säger Christian Rimpi, träningsledare.

Samlingen rundas av och åkarna delas in i tre grupper. Den äldsta gruppen är för barn elva år och uppåt, mellangruppen från sju till tio år, och till sist gruppen ”skid-kul” som är för barnen mellan fyra och sju år.

I ett mer eller mindre organiserat kaos leder tränaren Håkan Falk skid-kulgruppen direkt bort mot backen med flera gupp i.

– Det är verkligen full fart, det är lite svårt att hålla koll på alla, säger han.

Håkan Falk gör sitt första år som tränare i klubben och tog på sig rollen eftersom han själv har barn som ville träna.

– Vill man att det finnas aktiviteter för barnen så får man ju visa engagemang och hjälpa till.

De försöker ha åtminstone två ledare per träningsgrupp, och de uppmuntrar föräldrar till att spänna på sig skidorna för att hjälpa till att hålla ordning.

En efter en åker de unga längdskidåkarna ner för backen med guppen och det är mer en regel än ett undantag att någon ramlar på ändan. Vissa tycker att det är lite läskigt och svårt, men framförallt så är det kul, och det är väldigt bra träning för skidvanan och balansen.

Tränaren Christian Rimpi är mycket nöjd över att de fått igång verksamheten igen, och han tror att det bara kommer växa med skidåkning i Jokkmokk.

– Det känns som det. För första gången har vi i år fått tag på en snökanon och kommunen ska köpa in en ny pistmaskin. Det händer grejer, säger han.

Tränaren Håkan falk blir tagen av dottern Hilma Pirak Falk under lekens gång. Jokkmokks skidklubb inledde säsongen med en blandning av lek och träning.
Tränaren Håkan falk blir tagen av dottern Hilma Pirak Falk under lekens gång. Jokkmokks skidklubb inledde säsongen med en blandning av lek och träning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!