Arbetsmiljötvist går inte ut över de gamla

Undersköterskorna på äldreboendet Klippan har slagit larm om deras arbetssituation och befarar att de äldre kommer att drabbas. Senaste undersökningen visar däremot att brukarna är nöjda med Haparandas äldreboenden.

Enkätsvar från brukare eller deras anhöriga säger att omsorgen på Haparandas äldreboenden fungerar bra.

Enkätsvar från brukare eller deras anhöriga säger att omsorgen på Haparandas äldreboenden fungerar bra.

Foto: Herman Öberg

Haparanda kommun2019-10-10 14:18

Norrbottens Media har bevakat situationen på äldreboendet Klippan sedan arbetsmiljötvisten började i våras. Personalen på boendet berättar att de inte hinner göra alla sina arbetsuppgifter och att de därmed inte kan ta hand om vårdtagarna på bästa möjliga sätt.

Arbetsmiljöverket håller med om att det finns brister och kommunen riskerar att få betala vite om man inte gör en del åtgärder. 

Men än så länge verkar arbetsmiljöfrågan inte gå ut över de äldre.

För i socialstyrelsens senaste undersökning av äldres uppfattning om kvaliteten i hemtjänst och äldreboenden visar det sig att brukare i Haparandas särskilda boenden är nöjda.

I mindre kommuner med ett litet svarsunderlag kan siffrorna variera mycket från år till år. I Haparanda har man i alla fall haft bra siffror senaste åren. 2018 hade man länets mest nöjda åldringar på sina äldreboenden. 2019 blev man omsprungna av Arjeplog, men har fortfarande bra siffror.

83 procent är ganska eller mycket nöjda med sina särskilda boenden.

– Vi har haft bra siffror på de här enkäterna under längre tid och det är också något som vi får höra ute i verksamheterna, från de äldre och anhöriga, att de är nöjda, säger Marjo Koivumaa Hietanen, socialchef på Haparanda kommun.

Utöver helhetsbetyget har de äldre eller deras anhöriga svarat på mer detaljerade frågor. I Haparanda är till exempel många nöjda med sociala aktiviteterna som ordnas på boendena och möjligheten att få vara utomhus.

– Vi har jobbat mycket med kvalitetsfrågor och har satsat mycket på att ha bra aktiviteter. Vi lyssnar på vad de äldre vill ha och försöker möta upp det, säger socialchefen.

Om de äldre är nöjda: Kan det vara värt att lägga lite extra pengar på för behålla nöjda vårdtagare? På Klippan upplever man nu att budgetkraven riskerar att bränna ut personal och försämra kvaliteten på boendet, bland annat genom nya scheman.

– Scheman är något vi har hållit på med ett bra tag och att få en balans i budget behöver inte betyda att kvaliteten blir sämre, säger Marjo Koivumaa Hietanen.

Tror du att arbetsmiljön på Klippan kan påverka de äldre, som skyddsombuden befarar?

– Det hoppas jag verkligen inte, så professionella måste vi vara så att det inte ska påverka dem. Men vi för diskussion med skyddsombuden, har möten och tror att det där ska lösa sig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!