För att en månförmörkelse ska ske måste det vara fullmåne, där även jorden och månen står i en exakt linje med varandra. En vanlig månförmörkelse blir täckt av mörker medan en blodmåne är en förmörkelse med en röd färg istället för att det bara är mörkt.

Det som händer är att månen passerar bakom jordens skugga och då blir en prisma för solen. Blått ljus kommer brytas bort, och rött ljus kommer komma in. I Norrbotten kan blodmånen få en ljusröd eller rosaaktig färg, och den blir tydligare ju närmare ekvatorn man är.

– Här uppe kommer månen vara mer mörk än röd då vi ligger precis i kanten för att kunna se en eklips, berättar Daniel Kastinen, Doktorand vid Institutet för rymdfysik, IRF, i Kiruna.

Han berättar även att skillnaderna på blodmånens färg och varaktighet varierar beroende på var i länet man bor. I Kiruna kommer man kunna se den i 35 minuter, medan man i Luleå kommer ha möjlighet att se den i en timme och 15 minuter.

– Månen kommer stiga klockan 22.00 och kommer nå sitt max vid 22.30. Om man befinner sig i Luleå ska man titta åt sydöst när den stiger, och åt söder när den når sitt max. Däremot kan det vara svårt att se månförmörkelsen, månen kommer att ligga under horisonten när förmörkelsen väl börjar. Därför ser man bäst om man står ovanför trädlinjen, säger han.