Omkring 25 000 långtidsarbetslösa befinner sig nu i Fas 3. Enbart i Norrbotten handlar det om 2 396 personer, berättade S-riksdagsledamoten Maria Stenberg, Arjeplog, vid en pressträff under måndagen.

Fas 3 är precis lika illa som det låter. Den som varit arbetslös mer än 450 dagar placeras hos en arbetsgivare för att på heltid utföra uppgifter som inte får motsvara ett jobb men ändå ska ge jobberfarenhet.

Den som befinner sig i Fas 3 får antingen leva på försörjningsstöd eller bidrag från Försäkringskassan. Ersättningen varierar från ett par tusenlappar till max 9000 kr per månad.

Arbetsuppgifterna ska vara "meningsfulla", men får alltså inte motsvara ett ordinarie arbete. Var gränsen går är inte helt klart.

Vittnesmålen visar dock att de som befinner sig i Fas 3 jobbar med alltifrån vaktmästarsysslor till skogsröjning.

Med andra ord är vi på väg att få en stor grupp på svensk arbetsmarknad som jobbar för ersättningar som ligger långt under normala löner. Svensk arbetsmarknadspolitik är på väg att pressa fram ett stort låglöneproletariat.

"Det finns oseriösa arbetsgivare som utnyttjar Fas 3 som billig arbetskraft för att konkurrera ut seriösa företag", framhåller Rickard Carstedt, LO-ombudsman i Norrbotten och Västerbotten.

Av både samhällsekonomiska och humanistiska skäl är det motiverat att organisera en alternativ arbetsmarknad för alla de som inte får plats i det ordinarie arbetslivet.

Men dessa människor ska ha skäligt betalt och kollektivavtalsenliga löner. Den rättslöshet som präglar Fas 3 är oacceptabel.

Maria Stenberg och S pekar på att det finns alternativ till Fas 3.

"Vi vill ha ha större satsningar på arbetsmarknadsutbildning och återinföra plusjobb, gröna jobb och utbildningsvikariat med avtalsenliga villkor" , säger hon.

Vi får hoppas att även alla som tror sig ha trygga jobb och till synes säkra inkomster spetsar öronen och lyssnar.

Fas 3 innebär en dumping av löner och andra arbetsvillkor på svensk arbetsmarknad.

Det blir en press nedåt på lönesättningen som på sikt påverkar alla löntagare.