Fram till i dag har det varit oklart om Socialdemokraterna skulle förlora makten i Arjeplog. Vänsterpartiet och Folkpartiet inledde valteknisk samverkan och fick i valet tillsammans sju mandat av totalt 20 i fullmäktige. Då S fick åtta mandat hängde ett makskifte på på om Centern skulle gå med V och FP.

På måndagskvällen höll Centern det avgörande mötet.

– Vi har kommit fram till inte gå med i någon valteknisk samverkan, säger Lena Nilsson, ordförande för C i Arjeplog.

Centern intar i stället en vågmästarroll i fullmäktige.

Chansen att vara med och styra fanns, kändes inte det lockande?

– Vi var inte eniga, men majoriteten tyckte att vi ska stå utanför. Vi tror att vi ändå kan få fram våra åsikter på ett bra sätt, säger Lena Nilsson.

Kommunalrådet Britta FlinkfeldtJansson (S) får beskedet av NSD.

– Det ska bli roligt att fortsätta fyra år till. Men jag tror inte på någonting förrän den 24 november då valfullmäktige hålls. Folk har ändrat sig förr, säger hon.

Den gångna mandatperioden har S haft egen majoritet. Nu blir det ett styre i minoritet.

– Det är en mer komplicerad situtaion eftersom majoriteterna kan hoppa betydligt mycket mera och det är egentligen inte vad vår kommun behöver. Men det kan också vara bra därför att de andra partierna känner att de har reell möjlighet att påverka. I verkligheten har vi inte varit så himla oense, mest i detaljer.

Vilken är den största politiska utmaningen för Arjeplog kommande fyra år?

– Vi har en rad svåra beslut framför oss. Vi håller på att äntligen ställa om till den gällande situationen att befolkningen har minskat med en tredjedel sedan början av 70-talet. Det jobbet kräver att man är rakryggad och vågar fatta beslut, annars blir det jättejobbigt, säger Britta FlinkfeldtJansson.