Läs mer: Hemligheten bakom högarna

I veckan har Frida Palmbo tillsammans med bland annat geologen Per Möller, professor vid Lunds universitet, tagit sig an kullarna i Selholmen i hopp om att det skulle vara människan som har skapat kullarna och att det inte rörde sig om bildningar som är skapad av naturen.

Efter veckans geologiska undersökning har man dragit i handbromsen.

Artikelbild

| Gravhögarna står intill älvbrinken. De är upp till tio meter höga och sedan hundratals år täckta av både tall och björk.

– Vi har ännu inte uteslutit att det kan vara så. Men det lutar åt att det inte är det, säger Frida Palmbo.

Under Arkeologidagen bjöd Norrbottens museum ut allmänheten till ön för att avslöja resultatet av sommarens undersökningar. det blev ett något dystert resultatbesked.

– Professorn Per Möller har ändrat uppfattning och att han nu är relativt övertygad om att det inte rör sig om gravhögar, säger Frida Palmbo.

Skam den som ger sig.

Artikelbild

| Hans Isaksson, Geovista, och Frida Palmbo, arkeolog vid Norrbottens museum.

– Vi ska gräva med en grävmaskin från toppen och neråt i slutet av september för att vara helt säkert. Men det lutar åt att det inte är gravhögar, jag skulle ljuga om jag sa något annat, säger Frida Palmbo.

Kullen som nu har utforskats är cirka sex meter hög. Den minigrävare som har använts den här veckan nådde inte upp till toppen på kullen och nu står hoppet till att man i slutet av september ska nå ända upp med en annan grävare.

– Vi har cirka tre meter kvar till toppen så kanske hittar vi något. Än finns det ett litet halmstrå. Men visst, just nu känns det lite snopet.