Han minns katastrofen

På söndagen var det 70 år sedan färjekatastrofen i Armasjärvi när 44 militärer och två civila fick sätta livet till.Minnet högtidlighölls med kransnedläggning och korum vid minnesstenen i Armasjärvi.

Överste Olof Granander lade ner en krans.

Överste Olof Granander lade ner en krans.

Foto: K-L Sundqvist

ARMASJÄRVI2010-10-25 06:00
En mörk och blåsig höstkväll den 24 oktober 1940 inträffade en av de svåraste olyckor som drabbat svenska försvaret i fredstid. Den skedde i byn Armasjärvi, drygt en mil sydväst om Övertorneå, när en färja skulle transportera militärerfrån ingenjörsregementet i Boden över sjön.
102 man ombord
Kompaniet hade efter en snabb marsch från Ekfors anlänt till färjeläget på västra sidan. Efter en kort rast i väntan på färjan klev sammanlagt 102 man ombord för överskeppning till östra sidan.
Färjan var upphängd i lina och fick den här dagen drivas för hand eftersom motorn var ur funktion. Vid 17.45-tiden, strax efter att färjan lämnat land, började vågor skölja över stäven och en del av mannarna flyttade sig akteröver. Samtidigt märkte de som drog färjan att den började gå allt tyngre.
När färjan hade hunnit halvvägs över sjön sköljde ännu mera vatten in och de som satt i fören flyttade sig bakåt varvid färjans akter började sjunka.
Ropen hördes inte
Nu trängdes mannarna överbord och andra som insåg faran hoppade överbord för att simmande försöka rädda sig. Många hängde också i färjlinan, men ropen på hjälp hördes inte till en början på grund av den hårda vinden.
Trots räddningsinsatser från både militär och civilbefolkning så kunde det senare konstateras att 44 man ur ingenjörskompaniet samt färjkarlen och en bror till honom, omkommit.
Kistorna uppradade
En vecka efter olyckan genomfördes en sorgehögtid på stranden av Armasjärvi och de omkomna fördes under militära hedersbetygelser till Övertorneå järnvägsstation. Ett extratåg förde stoften till deras hemorter.
Söndagen högtidlighållande samlade många, däribland 84-årige Staffan Mörtberg, Övertorneå, som befann sig med sina föräldrar i Armasjärvi den här dagen.
- Jag minns olyckan mycket väl, säger han och pekar ut över sjön där färjan gick.
- Efteråt var kistorna med de döda uppradade här uppe på ängen där minnesstenen finns, säger Mörtberg.
Överste Olof Granander,chef för Bodens garnison, ledde minnesceremonin. Därefter höll garnisonspastor Staffan Klingert en liten gudstjänst (korum).
På plats i Armasjärvi var också kamratföreningen från Ing 3 och seniorrådet, hemvärnsgrupper från trakten och Övertorneås kommunalråd Linda Ylivainio.
Kransnedläggningar
Samma dag högtidlighölls även minnet av färjelolyckan vid Bodåns utlopp i Lule älv 1915 samt minolyckan i Palovaara strax väster om Haparanda.
På dessa platser skedde kransnedläggningar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om