Fride Holmquist i Sunderbyn kan sätta många saker på sitt visitkort; predikant, elektriker, byggherre, sjöman, sömmare, uppfinnare, fotograf, konstnär, trädgårdsodlare - för att nämna några.
Dessutom släktforskar han - och i stamträdet finns författarna P O Enquist, Sara Lidman, Torgny Lindgren och Åke Lundgren. Även förre biskopen Martin Lönnebo finns i släktträdet
I morgon, den 2 oktober, fyller Fride Holmquist 80 år.
- Det enda han inte kan är att föda barn, säger hustrun Anneli, 74.
- Jag brukar säga att jag föder upp barn i stället, svarar han blixtsnabbt.
Fadern predikant
Fotografen Bengt-Åke Persson och jag kastas genast in i Frides fantastiska liv när vi kliver in i Lundbergshuset på Arrendevägen i Sunderbyn. Ett hus som han för övrigt var byggherre för när det byggdes runt 1980. "Ett rekorderligt bygge", sade chefen för Lundbergshus i Arvidsjaur när han inspekterade huset.
Fride Holmquists liv startade i Mörttjärn i Norsjö kommun. Familjen hade sex grannar. Fadern hade ett litet hemman och arbetade som predikant åt EFS.
- Vi var åtta syskon, varav två från pappas första äktenskap där hustrun dog i spanska sjukan. Jag var bland de tre yngsta bröderna.
Grundlägande kunskaper
Han gick fortsättningsskolan i Norsjö och fick grundläggande kunskaper i el och vatten. Jobbade därefter som lärling på elfirmor i Norsjö, Jörn och Arvidsjaur.
Elkunskaperna har han haft nytta av hela livet och han är en mycket händig man.
- Titta på mina händer. Ser du något speciellt med dom?, säger han till oss.
- Fingret är kanske lite böjt..., säger fotografen Bengt-Åke.
- Titta på tummarna - dom sitter inte mitt i handen.
Han fick småningom jobb som driftselektriker på Rönnskärsverken. Den tidigare hade blivit blyförgiftad.
- Jag fick klara förhållningsorder att jag skulle lämna arbetsplatsen så fort jag märkte av någonting från blyet. Bland annat skulle jag dricka mycket mjölk om jag fått i mig blyångor.
Fride arbetade där i ett par år. Hans mamma föreslog att han skulle börja utbildning i Södertälje för bland annat söndagskollärare .
Upplevelse
Han hade först sagt nej men hade därefter fått en upplevelse att han skulle bli predikant:
- Jag tänkte hur kan du tro på syndernas förlåtelse och sedan säga nej till att bli praktikant? Jag somnade - och morgonen därpå sa jag ja.
Han började på skolan, som han gick i ett par år 1951-52. En klasskamrat och Fride började under v åren prata om vad de skulle göra till sommaren. Han kom på att han ville vara elektriker på en båt och gick till sjömansförmedlingen. Efter en del turer fick han jobb på en båt i Göteborg och han mönstrade på Johnsonlinjens M/S Golden Gate 1953.
Däcksmaskinist
När han kom ombord visade det sig att han fått arbete som - däckmaskinist!
- Men det ordnade sig till slut och jag kunde börja som fartygselektriker.
Efter seglatsen som som gick från Göteborg, genom Panamakanalen, till Los Angeles och San Francisco sökte Fride till Johannelunds teologiska institut i Stockholm. Det var en treårig predikantutbildning.
- Vi som gick där har fortfarande flitig kontakt med varandra.
1956 hamnade han under ett besök i Stockholm mitt emot Anneli från Sävast. 1958 gifte de sig i Bastuträsk kyrka i Västerbotten. I våras firade de guldbröllop.
1956 började han som predikan i Järvsö i Hälsingland. Han flyttade därefter till Ångermanland där han bland annat arbetade som ungdomskonsulent och distriktsföreståndare innan han och familjen flyttade till Kalix 1969. Där stannade familjen i tio år då flyttlasset gick till Norra Nederluleå och huset i Sunderbyn byggdes.
Prästvigd
1991 prästvigdes han i Svenska kyrkan.
Sedan 1982 är han engagerad i projekt i Tanzania.
- Jag var på studieresa där och kom i kontakt med läkaren Erik Nilsson från Gammelstad.
Sedan dess har han och församlingen samlat in pengar och skänkt saker, bland annat kors och kyrkklocka från den nedlagda missionskyrkan i Persön. Han är engagerad i Bial (Barn i alla länder) och samlar in pengar på olika sätt - bland annat genom att sälja pennor. Hittills har man fått ihop 3-400 000 kronor!