Cheferna hade gett klartecken

Bedrägeriskandalen vid Arvidsjaurs vårdcentral växer.
Enligt distriktsläkare Roger Karlsson - en av de huvudmisstänkta - skedde förskingringen på verksamhetschefernas initiativ.
Men det är vårdpersonalen som drabbas av skriverierna.
- De mår jättedåligt. Massuppsägningar hotar, säger Roger Karlsson, 59, exklusivt till NSD.

Misstänkt för bedrägeri och troslöshet mot huvudman. Distriktsläkaren Roger Karlsson, 51, är en av de polisanmälda efter den påstådda förskingringen vid Arvidsjaur vårdcentral.  "Det var good-will av oss läkare. Arvidsjaurborna ville ha sina intyg", säger han.

Misstänkt för bedrägeri och troslöshet mot huvudman. Distriktsläkaren Roger Karlsson, 51, är en av de polisanmälda efter den påstådda förskingringen vid Arvidsjaur vårdcentral. "Det var good-will av oss läkare. Arvidsjaurborna ville ha sina intyg", säger han.

Foto: KentNorberg

Arvidsjaur2013-03-27 21:09

Tidigare i veckan kunde NSD avslöja att landstinget har polisanmält uppemot 20 anställda på Arvidsjaurs vårdcentral (se bakgrund).

Skandalen fick genomslag i riksmedierna och skapar nu stor oro hos vårdpersonalen.

- Mina medarbetare förintas. De bryts ned totalt, säger Roger Karlsson, mångårig distriktsläkare i Arvidsjaur och själv en av de huvudmisstänkta i härvan.

Han är kritisk till landstingets polisanmälan och hans uppgifter kastar nytt ljus på historien. Enligt Roger Karlsson började allting för tio år sedan, när landstingscheferna krävde att intygsutfärdanden inte längre skulle ske på ordinarie arbetstid.

I stället hänvisades Arvidsjaurborna till läkare i Piteå - vilket skapade stort missnöje.

- Precis som i dag handlade det om problem med att få ekonomi och personalresurser att gå runt. Personalen fick höra hur dåligt det var och vårdcentralens rykte skadades.

"Allt sanktionerat"
Då tog verksamhetsansvariga chefer inom Piteå älvdals distriktsvård initiativet till den misstänkta förskingringen.

- De ville att vi läkare skulle utfärda intygen på vår fritid, sen fick pengarna gå till personalvården. Om det inte var distriktsledningen, var det definitivt vår chefs mandat. Allt var sanktionerat, säger Karlsson.

- Därefter har den misstänkta förskingringen pågått med alla verksamhetschefers vetskap.

Good-will av oss läkare"
- Det har rullat på. Ingen har sagt att den ursprungliga omprioriteringen slutade gälla. Vi doktorer upplyste patienterna om att pengarna gick till fikakassan. Det har inte alls varit hemligt. Många fick också intygen gratis. Det var good-will av oss läkare.

Alternativet hade varit att ha extra stafettläkare för att hinna med körkortsintygen under ordinarie arbetstid.

- Det hade landstinget bara gått back på, eftersom det motsvarar ungefär en vecka i effektiv läkartid per år.

Roger Karlsson protesterar mot beskrivningen att det handlar om svart betalning till vårdpersonalens "festkassa". Tvärtom hölls allt inom gällande regelverk, menar han och hänvisar till landstingets avgiftshandbok där följande står:

"Läkare, som med stöd av författning eller andra bestämmelser, förordas att utföra undersökning och med anledning av detta utfärdar intyg ska få ersättning från detta av uppdragsgivaren".

- Formuleringen "andra bestämmelser" inrymmer just chefernas omprioritering att intygen skulle utfärdas utanför arbetstid av oss. Min advokat ska skicka detta till åklagaren.

Har även chefer inom landstingshuset känt till detta i alla år?
- Nej, de har aldrig varit intresserade av hur verkligheten klaras av.

Varför polisanmäler landstinget detta nu?
- Det handlar om det som har hänt i Kiruna... (fuskskandalen i LKAB:s gruva, när ett 20-tal anställda fick sparken). Våra nya verksamhetschefer är jätterädda i skuggan av den skandalen - och deras chefer blir lika rädda att medierna uppmärksammar detta.

- Följden blir att de våldför sig på personal. Vi har många sköterskor som mår mycket dåligt. Arvidsjaur är ett litet ställe, de blir utpekade på Konsum för att festa upp intygspengarna... Men det är ju inte sköterskorna som har lagt pengar i fikakassan, utan patienterna.

"Många flyttar till Norge"
Nu tror Roger Karlsson att vårdcentralen riskerar massuppsägningar på grund av skandalskriverierna.

- Vi har redan cirka tio som har sagt upp sig. Alla kanske slutar frivilligt efter en sån här historia. Många diskuterar på allvar att flytta till Norge.

Har du delgivits brottsmisstanke ännu?
- Nej. Men jag räknar med att vara en av dem som ska utredas och hoppas att det sker snarast.

Bakgrund Dettahar hänt

Fotnot: NSD har sökt tidigare verksamhetschefer inom Arvidsjaur vårdcentral utan framgång.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om