Kommunalrådet blir inte lottlös efter sitt misstag
Arvidsjaurs kommunchef Barbro Ternert gör ett försök att skingra dimmorna efter den turbulens som uppstått i kommunen efter kommunalrådet Jerry Johanssons plötsliga avhopp.- Det handlar om ett helt okontroversiellt pensionsavtal som inte förankrats i politiken.
Jerry Johansson, kommunalråd i Arvidsjaur.
Foto: Jessica Rosengren
- Jerry Johansson har skrivit på ett pensionsavtal för en av våra chefer utan att det har behandlats politiskt. Han hade kunnat skriva under avtalet i det fall frågan delegerats, vilket dock inte skett.
Men om det här har skett på oriktiga grunder är då avtalet giltigt?
- Jag har svårt att tänka mig att den här uppgörelsen inte ska gälla.
Barbro Ternert har däremot ingenting att invända mot avtalet som sådant.
- Flera av våra chefer och även jag själv har i stort sett samma avtal, och det är dessutom vanligt runt om i landets kommuner.
Den höga tjänsteman det gäller är skolchefen Cenneth Magnusson. Den 31 januari nästa år, då han precis har fyllt 62 år, får han rätt till avtalspension, enligt överenskommelsen med kommunen. Fram till det han fyller 65 år kommer det att ge 1,4 miljoner kronor, nästan 38 000 kronor i månaden.
Ingen annan lösning
Anledningen till att Cenneth Magnusson slutar är att han blivit över i den organisationsförändring som skett i kommunen. Och någon annan lösning än den här finns inte, enligt personalchef Jan Ask.
- Något skäl för uppsägning finns inte eftersom Cenneth Magnusson inte begått några misstag. Skulle vi välja uppsägning så är jag övertygad om att notan för kommunen skulle bli ännu högre.
Inte heller Jerry Johansson blir lottlös när han nu vandrar ut från kommunhuset. Jan Ask bedömer att han ett år framåt kommer att få 80 procent av sina politikerarvoden, som ligger på strax över 50 000 kronor i månaden.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!