Vid mitten av det förra seklet var Bodens konstliv vitalt. Konstnärer som Sven Boman, Jean Carlbrandt, Ingvar Jigrud, June Montana Lorentz, Bertil Linné och många andra brann för konsten och var verksamma i staden. En del av dem var yrkesverksamma som konstnärer, andra arbetade på posten, sålde färg eller levde av jordbruket för att trygga försörjningen.

Med tiden kom dessa konstnärer att räknas till den så kallade Bodenskolan och till helgen öppnar en utställning där ett urval av konstnärernas verk finns samlade.

- Det är inte riktigt klart varifrån uttrycket ?Bodenskolan? kommer. Men det refererar till kämparna på 50- och 60-talen, säger Sven-Olof Halvares som är chef för Konstens hus.

Idén till en utställning med Bodenskolan har funnits länge, men det var först när han i höstas hittade en akvarell med titeln Flammande landskap som var signerad med ?Montana -48? som tankarna övergick till handling.

- June Montana Lorentz var en av Bodenskolans konstnärer. Hon föddes i USA men flyttade till Sverige och Boden med sin mor när pappan dött i en olycka. Hon utbildade sig till konstnär i Stockholm och Helsingfors innan hon återvände för att leva av sin konst och undervisa, säger Halvares.

Hon kom, tillsammans med Stig Sandberg, att betyda mycket för Bodenskolan och en del av konstnärerna kom också att delta i hennes kurser. Bland annat nämns John Thorgren och JO Marner som elever.Men när maken Johan avled började Montana Lorentz flytta runt i Norrland med sina två döttrar för att måla och undervisa. Bland annat bodde hon i Norsjö i Västerbotten en tid och där finns också en fin samling med hennes konst.

- June är en av de sista från gruppen som finns i livet och hon bor i Svenljunga. Man skulle kunna säga att utställningen utgår från henne och runt om finns 12 män. Det var en intressant tid i Bodens konstliv och många av KROs medlemmar kom på den tiden från staden, säger Halvares.

Varför den aktiva konstscenen i Boden med tiden minskat har Halvares inget enkelt och snabbt svar på.

- Jag tror helt enkelt att det kom nya tider. Fler började flytta på sig för att studera konst. Precis som på många andra orter reste de unga iväg och kom inte tillbaka.