Åklagaren gick under rättegången igenom den uzbekiske terroråtalade Rakhmat Akilovs liv.

För att visa hur Akilovs inspirerats av Islamiska statens propagandafilmer visas stillbilder från videofilmer som hittats i den åtalades mobil.

Bilderna visar bland annat hur flera fångar skjuts i huvudet i Irak och Syrien. Människor ligger på marken när de skjuts med automatvapen. På bilderna syns också IS karakteristiska svarta flagga.

Tittade bort

Tidigare under den första rättegångsdagen spelades dramatiska vittnesfilmer från terrordådet på Drottninggatan i Stockholm upp av åklagarna.

En film visar kaoset som rådde vid varuhuset Åhléns den 7 april. Lastbilen sticker ut ur varuhuset, folk på gatan skriker och släpar bort skadade.

Akilov sitter i rättegångssalen i häktets gröna fångkläder. Han tittade bort när filmen visas. Senare sneglade han upp mot åhörarläktaren.

Brister för många

För många åhörare brister det när filmen spelas upp. Snyftningar hörs och några kramar varandra. De sitter i den angränsande åhörarsalen och följer rättegången på stora skärmar. Några håller varandra i handen. En del har handen för munnen. Andra är tårögda. Tystnad råder. Stämningen är tryckt. Personal delar ut näsdukar.

Åklagarna spelar också upp det första dramatiska larmsamtalet från ett kvinnligt ögonvittne.

Dramatiskt larm

"Ah hallå, Drottninggatan det är en jävel som kör, han i i i kom igen nu, allt allt allt du har till Drottninggatan fort som fan", säger kvinnan.

Hon fortsätter:

"Han mejar ner allt folk nu."

SOS Alarm undrar om människor är påkörda.

"Ja, ja, han kör på folk han är helt galen. Drottninggatan för fan, skicka allt du har. Tryck på knappen för i helvete, tryck på knappen, tryck på knappen", skriker kvinnan.

Hon ser flera skadade. SOS instruerar att påbörja hjärt- och lungräddning.

Sekunder förändrade livet

Åklagaren Hans Ihrman uppger att dådet genomfördes på 40 sekunder och att det var sekunder som förändrade livet för många.

500 meter, 40 sekunder, 12,5 ton plåt, en hastighet på i genomsnitt 60 kilometer i timmen på en gågata full av oskyddade människor. Det är ett angrepp på många människors liv. Det är också ett angrepp på vårt samhälle, säger Ihrman.

Han anklagar den åtalade för terroristbrott och försök till terroristbrott alternativt framkallande av fara för annan.

Gärningarna har allvarligt kunnat skada Sverige, säger Ihrman.

Läser upp namnen

Åklagaren läser också upp namnen på de fem dödsoffren och namnen på de svårast skadade. Av de som skadats har många fått bestående men som hjärnskador, nedsatt hörsel och amputerat ben.

Akilov, klädd i häktets gröna kläder, lyssnar när namnen läses upp. Han är kortklippt, har halvlångt skägg och sitter under åklagarens inledning med böjd rygg mellan sina båda försvarare, mittemot domarna och nämndemännen. Akilov lutar sig då och då mot en tolk. Allt som sägs tolkas för honom till ryska.

Erkänner terrorbrott

Rakhmat Akilov erkänner via sin advokat Johan Eriksson terroristbrott, försök till terroristbrott och framkallande av fara för annan.

Enligt åklagare finns omkring 100 personer som är offer för terrordådet. Advokaten uppger dock att erkännandet inte innebär att Akilov erkänner försök till mord på alla de skadade.

Enligt åtalet är motivet till terrordådet att Akilov ville få Sverige att avbryta deltagandet i den internationella koalitionens krig mot Islamiska staten (IS) i Irak.

Kontakter med IS

Den andre åklagaren i målet, Hans-Jörgen Hanström, uppger att Akilov inför dådet i huvudsak har haft kontakter med personer som befinner sig utomlands. De har inte med säkerhet kunnat identifieras och inte utgjort något omedelbart hot mot Sverige, enligt Hanström.

Utredarna har hittat 16 chattkommunikationer i mobilen som var direkt intressanta i förundersökningen. Hanström beskriver hur Akilov via den krypterade appen Zello kommit i kontakt med personer kopplade till terrorrörelsen IS. En grupp på Zello kallar sig "Vägledning till Islamiska kalifatet".