I sin vardag behöver hon ha kontroll på allt som händer. Att dirigera en orkester blir inte bra om man lämnar något åt slumpen. Men i kajakpaddling har Nenia Zenana hittat något där hon inte vet vad dagen ska ge henne. Det är hon, kajaken, vattnet och så slår hon tält där vädergudarna bestämmer att hon ska stanna över natten. Just den här sommaren är hon glad att hon släppte kontrollen, för den skulle bli något alldeles extra.

Den mätta dagen, den är aldrig störst. Den bästa dagen är en dag av törst.

Nog finns det mål och mening i vår färd – men det är vägen, som är mödan värd.

Artikelbild

| Nenia Zenana paddlade som mest 68 kilometer på en och samma dag.

Karin Boyes bevingade ord kan appliceras på många sammanhang. Även Nenia Zenanas resa passar in i diktsamlingen Härdarna. För hon menar verkligen det: Trots att Haparanda alltid har varit målet så har hon på vägen insett att målet inte är det viktigaste. I Norrbotten insåg hon vad resan har handlat om.

Efter 233 mil och över två månader i kajaken så stannade hon i Piteå, helt slutkörd. Kroppen hade gett vika.

När hon hela vägen har haft Haparanda i huvudet och det äntligen var så nära dit så tog det givetvis emot. Men hon valde att åka hem till Danmark för att få behandling för ländryggen och återgå till jobbet efter en lång semester.

– Jag kunde faktiskt se att målet inte var det viktigaste. Resan dit är det som har betytt så mycket. Jag har bara varit i nuet och jag har kunnat göra upp med mig själv ute på sjön för saker som har hänt hemma. Jag har kunnat förlåta mig själv. Och jag har fått möta så många fantastiska människor, säger Nenia Zenana och fortsätter:

Artikelbild

| Nenia Zenana har paddlat kajak längs hela svenska kusten.

– Speciellt i norra Sverige. Nästan varje dag har jag träffat någon som har erbjudit mig att låna en dusch, en bit mat eller någonstans att sova över. Jag skulle väl också kunna vara lika trevlig och bjuda in folk på det sättet hemma hos mig – men det är verkligen de här människorna som får mig att upptäcka det hos mig själv.

Nenia Zenanas resa slutade dock inte i Piteå. Hon började sin resa 28 maj och avbröt den i Piteå 7 augusti. Men förra fredagen återvände hon till Piteå och dagen efter fortsatte hon paddlingen. Och så i fredags tog hon de sista tagen i kajaken när hon nådde svenskfinska gränsen i Haparanda.

Artikelbild

| Nenia Zenana har paddlat kajak längs hela svenska kusten.

– Haparanda har ju länge varit en dröm för mig. Nu är det fantastiskt att ha klarat av det här.

Nenia Zenana är nu i en exklusiv skara som har paddlat kajak runt både Danmark och Sverige. Sverige klarade hon på 78 dagar och 2 514 kilometer.