BA-politiker kritiserar höjning av arvode

Inge Andersson (BA) kritiserar höjning av arvode. "Det här håller inte. Rådet från mig är att kalla till en extra bolagsstämma och återföra arvodet till den nivå det ska vara. "

Inge Andersson (BA), gruppledare, ställde en enkel fråga på Bodens kommunfullmäktige.

Inge Andersson (BA), gruppledare, ställde en enkel fråga på Bodens kommunfullmäktige.

Foto: LENA TEGSTRÖM

Bodens kommun2019-10-15 16:10

Med anledning av att Boden Event AB på sin senaste bolagsstämma beslutade att höja arvodet för bolagets ordförande från cirka 500 kronor per månad till cirka 12 800 kronor per månad ville Inge Andersson (BA) veta vad som motiverar det. 

Arvodet bygger på inkomstbasbeloppet. Det har varit tio procent av detta basbelopp per år och höjdes till 20 procent per månad. 

Förutom vad som motiverar en sådan kraftig höjning, frågade Andersson om beslutet förankrats i Boden kommunföretags styrelse samt om bolagets intäkter från den egna verksamheten täcker den kostnaden på årsbasis. 

Claes Nordmark (S), kommunalråd, förklarade att i samband med att den tidigare vd:n Susann Jonsson sade upp sig analyserades bolagets vara eller icke vara. 

– Slutsatsen var att bolaget är för litet och därmed för sårbart för att bedriva egen verksamhet. 

Därför beslutade styrelsen att teckna en överenskommelse med kommunens eget kommunikationskontor om eventproducenttjänster. 

– Genom att göra så minskar man sårbarheten för att göra event och utveckla eventbranschen i Boden. Kostnaden för tjänsteköpet ligger på cirka 900 000 kronor och budgeten för själva eventen står Boden Event för, sa Claes Nordmark

För att bolaget ska klara sina löpande åtaganden bestämdes att ordförande, Jim Öman, skulle arvoderas med 20 procent. 

– Han har blivit en mycket mer operativ ordförande och har fått en hel del mer att göra. 

På Bodens kommunföretags årsstämma presenterades förslaget och själva förändringen togs på Boden Events bolagsstämma, enligt Claes Nordmark. 

– Totalt innebär förändringen att kostnadsnivån för bolagets ledning ligger på ungefär 100 000 kronor jämfört med vad som gällde före. Intäktsmässigt täcks inte bolagets kostnader överhuvudtaget, utan koncernbidrag finansierar verksamheten, sa Claes Nordmark.

Kommunalrådet konstaterade att bolagets affärsmodell inte håller för att bedriva verksamhet i bolagsform långsiktigt. 

Inge Andersson var inte nöjd med svaret. 

– Om man utser en politiskt vald ordförande att vara operativ är man i gränslandet av anställningsförfarande. 

Han påpekade att bolaget, som inte har en enda anställd och inte någon egen verksamhet, har en ordförande som har ett arvode som är tre gånger så stort som arvodet är för ordföranden i Bodens Energi AB, som har en miljardomsättning. 

Inge Andersson hoppas att kommunchefen i sin genomgång av kommunens förvaltningsorganisation kommer fram till att Boden Event kan läggas vilande. 

"Vi får se hur utvecklingen tar sig efter förändringen. Vi utvärderar löpande så får vi se hur det går", sa kommunalrådet Claes Nordmark (S).
"Vi får se hur utvecklingen tar sig efter förändringen. Vi utvärderar löpande så får vi se hur det går", sa kommunalrådet Claes Nordmark (S).
Karta: Bodens kommun stadshus
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!