Skolan är elevernas arbetsplats där man i lugn och ro ska kunna utvecklas och utbildas utan arbetsmiljöproblem. Men där pågår också sexuella kränkningar. Det är grunden till det initiativ från bland andra, nationella elevkårer och skolledarförbund, Backa, och vars syfte är att utbilda, bilda opinion och sprida kunskap om problemen. Under tisdagen fanns Backa på plats i Kiruna.

- Ambitionen är att få till samtalet mellan skolledare och elever. Det som många glömmer är ju att skolan är elevernas arbetsplats. Att sådana här kränkningar förekommer skulle aldrig accepteras på en vuxen arbetsplats. Metoo har ju synliggjort problemet också i skolan. Det här projektet är tänkt att ge kunskap och fokusera på lösningar. Hur man går framåt, säger Julia Söderberg, turnéledare för konceptet.

En av deltagarna var Emil Björnström som är elevrådsordförande vid Rymdgymnasiet i Kiruna. Han upplever utbildningen som en "dörröppnare".

– Lärarna fick nästan en liten chock. De ser inte allting. Det är sällan man ser allt i sin helhet. Många skolor vill säga att de är perfekta. Att de löst alla problem, men så är ju sällan, eller kanske aldrig fallet, säger Emil Björnström.

Under dagen jobbade man fram handlingsplaner för varje skola. Emil Björnström tar nu en handlingsplan tillbaka till sin skola.

– Nu får jag ta upp och diskutera det med skolan. Sedan får jag förhoppningsvis igenom det, säger han.