Det var i samband med att en tank i badhuset skulle fyllas på som entreprenören av misstag råkade blanda i svavelsyra. En kemisk reaktion uppstod och de tre personerna som arbetade med påfyllningen fick uppsöka sjukvård.

– Det får syrgas för att inhalera ut det här ur kroppen, säger Ulf Lundström, räddningschef i beredskap.

Två av de skadade fördes till Piteå sjukhus med ambulans, den tredje fick stanna på OBS-enheten vid Arvidsjaurs hälsocentral, enligt uppgifter från Region Norrbotten. Alla patienter kunde senare åka hem. Cirka 80 liter svavelsyra läckte ut på asfalten utanför badhuset.

Artikelbild

| Centrumbadet och två skolor i närområdet fick utrymmas efter en läcka av svavelsyra inträffade.

Räddningstjänst larmades till platsen och ett område på 100 meter kring Centrumbadet spärrades av. Räddningstjänst uppmanade även allmänheten att inte beträda det avspärrade området eftersom det är ohälsosamt att andas in svavelsyra.

Även närliggande byggnader fick spärras av om omkring 400 elever från Ringelskolan och Tallbackaskolan skickades för säkerhets skull hem.

Räddningstjänstens kemenhet i Luleå skickade två fordon till platsen.

Vid halv tvåtiden på fredagen var saneringsarbetet i det närmaste avslutat.

–Hotet är undanröjt, kemikaliespillet är omhändertaget. Om cirka 40 minuter hävs den utvändiga avspärrningen, säger Ulf Lundström, räddningstjänsten.

Centrumbadet är ventilerat och på måndag kommer en sug- och slangbil för att tömma tanken. Badet kommer att vara stängt fram till att de arbetena är utförda.

– Vi räknar med att kunna öppna igen på tisdag.

Skolorna kommer att bedriva sina verksamheter som vanligt på måndag.