LÄS FLER NÖJESNYHETER PÅ DUONOJE.SE

2012 och 2014 har Vinterrock arrangerat konserter på Kulturens Hus, där intäkterna gått till att stödja barn och ungdomar som har det svårt. Första året spelade bandet, som till vardags mest ägnar sig åt after-ski spelningar, U2-covers, 2014 blev det Coldplay, och den nionde december i år har man valt att bjuda publiken på sin version av ”The Boss”, Bruce Springsteen. Samtidigt har man bytt scen, från Kulturens Hus till Ebeneser.

– Det är väldigt mycket jobb med att producera en sån här grej. Alla i bandet har heltidsjobb och den här gången var den ingen som riktigt hade möjlighet att lägga ner den tid och energi som krävs, så då gör vi en lite mindre grej på Ebeneser istället, men det är samma syfte, berättar bandets trummis Magnus Ahlqvist.

Nytt för i år är även att man valt att starta en fond, PROBONO-Fonden, för att enklare kunna skänka pengar till de som behöver dem mest, berättar Magnus Ahlqvist.

– Ett problem tidigare år har varit att ge bort pengarna. Det finns många bara i Luleå som har det jävligt tufft, men det går ju liksom inte att få reda på vilka de här människorna är, det går knappt att få reda på vem man ska ge pengarna till för att de ska kunna ge dem till de som behöver dem. Till slut fick vi ett tips att Svenska Kyrkan har en verksamhet där diakonissorna hjälper familjer som har det tufft. Så de första två gångerna har pengarna gått dit, men den här gången bestämde vi oss för att vi startar en fond.

PROBONO-fonden riktar sig till barn i åldrarna åtta till 15 år, och det är egentligen det enda krav som finns för att söka ett bidrag, menar Magnus Ahlqvist.

– Den som söker får vara hur gammal som helst, men pengarna ska gå oavkortat till någon inom gruppen åtta till 15 år. Det får gärna finnas en integrationstanke bakom också, men det är inget krav. Det här är vårt lilla bidrag till det stora alltet, och nu startar vi fonden för att få någon slags kontinuitet i det.

Hur mycket man kan tänkas få in i år vill inte Magnus Ahlqvist spekulera i, men han hoppas på att människor ska ha viljan att hjälpa till.

– De två första åren har vi kunnat skänka 100 000 kronor. Men skillnaden den här gången är att vi inte tagit in några externa sponsorer, och det gör en himla skillnad. Å andra sidan har vi haft mer utgifter för lokalen och ljud och ljus tidigare. Nu testar vi Ebeneser där vi kan hålla ner kostnaderna lite. Och vi tänker såhär; kan vi ge bort 5 000 är det ju bättre än ingenting, och kan vi ge bort 30 000 är det ju fantastiskt. Vi får se var det landar helt enkelt.

Sen tänker vi att vi kan försöka få in pengar annat än bara genom inträde, jag hoppas ju att en del som är på konserten, men även folk i näringslivet som vet vad vi håller på med, kan skänka någon slant.

Trots det ädla syftet berättar Magnus Ahlqvist att Vinterrock inte bara fått ros för sitt initiativ. Men det är ingenting varken han själv eller någon i bandet tar någon notis om.

– Det har dykt upp synpunkter om att vi är präktiga, faktiskt, negativa röster som tycker att vi gör det här för att verka duktiga. Men ingenting blir ju bättre av att vi inte gör det. Till syvende och sist är det ju så att vi gör det för att vi först och främst älskar att spela musik, sen har vi möjlighet att göra det här, så varför skulle vi inte göra det?

MISSA INGET, GILLA DUO NÖJE PÅ FACEBOOK!