Bakom stadsbiblioteket i centrala Kiruna samlades på torsdagen en uppspelt samling barn och vuxna för att inviga den nya bokbussen.

– En bokbuss är den enda kommunala service eller kulturaktivitet som når varenda kapillär i kommunens breda verksamhet, sade Roger Suup (S), ordförande i Kultur- och Utbildningsnämnden.

– Det finns ingen annan aktivitet där man är i så små byar som där en bokbuss passerar. Det här är något som är så otroligt värdefullt oavsett vad som händer lokalt eller i världen. Att människor kan få boken till sig. Boken som kan vara så utvecklande och revolutionerande för den enskilda människan.

Artikelbild

| Roger Suup (S) talade på invigningen av bokbussen.

Den nya bokbussen är prydd med målningar av konstnären Liina Maria Viitala som hämtat sin inspiration från den teckningstävling där hundratals barn runt om i Kiruna kommun skickat in sina egna bokbussar.

– Jag blev jätteglad när jag såg deras teckningar för det kändes som att vi hade samma idéer, säger hon.

Bussen har prytts med teckningar som speglar Kiruna där självklart gulliga fjällripor finns med – men också skidåkare, pimplare och skoterförare.

– Jag ville verkligen plocka fram miljön och det liv vi lever. Som jag tycker vi ska vara stolta över.

Artikelbild

| Bussen är prydd med allsköns sagofigurer och konstnären har hämtat inspiration från barnens egna teckningar.

Läsande har kraften att ta läsaren långt ifrån den egna hemvisten och till en värld som kanske finns långt borta eller till och med bara i fantasins värld. Därför har Liina Maria Vitala också prytt bussen med pirater och bläckfiskar, superhjältar och sådant som fantasin kan drömma fram.

– Jag är så glad att bokbussen ska åka runt i alla byarna och även till byn där jag växte upp. När bokbussen

Artikelbild

Vad betydde det när bokbussen kom till byn?

–Vi hade ju inte så mycket andra kulturgrejer förutom våra lekar, så det var en häftigt grej när bokbussen kom, säger Liina Maria Vitala.

Artikelbild

– Alla barn sprang efter det och när man kom in var det en magisk sagovärld därinne där det var tyst och dämpat. Det var så spännande med alla böcker och sånt som man kunde läsa.

Hon tycker att det är ännu viktigare 2018 – skärmtidens tidsålder – att läsa böcker.

Artikelbild

– Skillnaden att läsa jämfört med att titta på en skärm är att när du läser så berättas sagan i ditt inre och inte på en flimrig skärm.

Den nya bokbussen kommer att besöka hela Kiruna under de tio kommande åren – om alla skruvar bara sitter på plats. Bokbussen upphandlats från ett finskt företag till en kostnad av 4,5 miljoner kronor.