Finns det ingenting att göra för barnfamiljer i Kalix?
Enligt Lena Gählman får hon ofta höra det från småbarnsföräldrar när de besöker öppna förskolan på Familjens hus.
- Den bilden vill vi plocka bort genom att bevisa motsatsen. Därför har vi tillsammans med ABF jobbat fram konceptet till denna dag som är riktad till alla barnfamiljer, säger Lena Gählman.
Inbjudan
Inbjudan hade gått ut till alla tänkbara föreningar, förskolor och andra verksamheter som har med barn att göra. Ett 15-tal hade hörsammat inbjudan, däribland Unga Örnar som bland annat hade ansiktsmålning på programmet.
Solbackens kommunala förskola fanns också på plats för att informera om verksamheten. Där finns bland annat äventyrsland, bollhav, snickarboa och en fin utemiljö. Dessutom erbjuds frukost- och lunchbuffé.
Det fanns också erbjudanden och aktiviteter som riktar sig direkt till föräldrarna. Däribland en föräldrautbildning som kommunen erbjuder och heter Komet.
- Vi har kört ett tag för föräldrar som har barn mellan tre och elva år, men efter jul kommer vi påbörja en föräldrautbildning för de som har äldre barn mellan tolv och 18 år, säger Susanna Björnemark, Dirk Fischer och Ann-Charlotte Norman Björn.
Bytardag
Totalt är det ett tiotal träffar som pågår terminsvis.
- De föräldrar som deltar får lite verktyg för att hantera problem som uppstår hemma, säger Dirk Fischer.
Tyvärr var inte gensvaret vad arrangörerna hade hoppats på. Men de ger inte upp utan hoppas på bättre uppslutning nästa gång.
- Vi kommer bland annat anordna en bytardag i februari där man kan byta kläder, leksaker och allt annat som har med barn att göra, säger Gunilla Andersson, ABF.