"Facebook bygger en mångmiljon-ministad på gränsen till polcirkeln". Det skriver The Telegraph i Storbritannien. Just det där med polcirkeln och därmed anspelning på det kallare klimatet är genomgående i rapporteringen från medier runt om i världen. En annan sak som återkommer är vattenkraften och det faktum att den ger ren energi.

"Den isiga regionen är extra attraktiv tack vare det kalla klimatet. Och Luleå uppfyllde kravet att elektriciteten skulle komma från förnybara källor, vattenkraft ", skriver nyhetsbyrån AFP i en text som levererats till medier över hela världen.

Dubbla Hooverdammen
Och det är inte vilken vattenkraft som helst, konstaterar amerikanska The Atlanta Journal: "Luleå ligger nära vattenkraftverk i en flod som ger dubbelt så mycket elektricitet som Hooverdammen på gränsen mellan Nevada och Arizona".

Artikelbild

Nyheten om etableringen i Luleå berättades bland annat i de brittiska tidningarna The Independent och The Telegraph.

The Toronto Star i Kanada ställer i sin rubrik frågan "Varför bygger Facebook serverhallar nära polcirkeln?". Svaret i texten är just kyla och grön el. Men också konstaterandet att Facebook vill satsa på sina europeiska användare: "Det blir bättre prestanda med serveranläggningar som ligger närmare användarna".

Oro för isbjörnar
Och även om Norrbotten ligger en bra bit från större delen av Europa, är det trots allt inte lika långt som från USA. Och det konstateras, i bland andra The Telegraph, att Sverige har det bäst utbyggda fiberoptiknätet i världen, vilket skickar ettor och nollor söderut utan dröjsmål.

Här och var har också läsare runt om i världen kommenterat. Bland annat utrycks det oro för isbjörnarna...