Bodens kommun får kritik av Skolinspektionen
En elev på Harads skola har inte fått den utbildning och det stöd hon har rätt till. Eleven hade mycket frånvaro och Skolinspektionen tycker det är anmärkningsvärt att skolan inte har utrett orsakerna.
Redan i juni 2009 kritiserade Skolinspektionen Bodens kommun för att den inte tillgodosett elevens rätt till utbildning.
Problemen fortsatte under höstterminen. Eleven hade mycket hög frånvaro. När det framkom vid en uppföljning från inspektionens sida, så initierade den ett nytt ärende.
Anmärkningsvärt
Redan vid terminens början kom inte eleven till skolan. Hon hade sagt att hon ville gå i en skola i Boden. Ibland var hon på skolan, men problemen fortsatte och skolan kallade mamman till möten.
När eleven började på friskola informerade Harads skola om situationen som varit där.
Skolinspektionen påpekar att skollagen ger alla barn en ovillkorlig rätt till utbildning i grundskolan. Om en skolpliktig elev inte fullgör sin skolgång har skolan ansvar att snarast utreda orsakerna.
Harads skola har inte utrett varför eleven var frånvarande. Skolinspektionen tycker,att det är anmärkningsvärt, särskilt med tanke på att inspektionen redan i juni kritiserade kommunen bland annat för avsaknad av utredning.
När skolan uppmärksammar att en elev kan vara i behov av särskilt stöd ska skolan skyndsamt utreda elevens stödbehov, påpekar Skolinspektionen. Syftet är att utreda varför eleven skolvägrar och vilka åtgärder som behövs för att på bästa sätt stödja eleven. Rektorn har ansvarat för att utredningen genomförs.
Inspektionen konstaterar att skolans enda åtgärd för att stödja eleven i Harads var att erbjuda vuxenstöd. Men, den anser, att det finns brister i åtgärdsprogrammet och påpekar att det inte är beskrivet hur åtgärden ska vara utformad eller vem som är ansvarig.
Även om Rigmor Åström, ordförande i barn- och utbildningsnämnden (M), inte kan uttala sig i enskilda ärenden, så förklarar hon att de ska analysera Skolinspektionens beslut och se vad de kan lära sig.
Så ni har inte brustit i utredning och åtgärder, utan i yttrandets utformning?
- Vi ska analysera om det finns brister i åtgärdsprogrammet för det är alltid ett lärande. Vi ska titta på det självkritiskt, vad som har varit bra och vad som inte har varit bra i den här processen. Jag hoppas vi ska förbättra oss med anledning av det här, säger Rigmor Åström.
Senast om en månad ska kommunen redovisa till Skolinspektionen vilka åtgärder i utvecklande och förebyggande syfte, som vidtagits.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!