Lika fördelning av minskad skolpeng
I dag ska barn- och utbildningsnämnden besluta om hur pengarna ska fördelas till skolor och förskolor nästa år. Fördelningen bygger på att pengarna delas lika per elev till kommunens alla skolor, oavsett driftsform.
Rigmor Åström, ordförande i barn- och utbildningsnämnden (m).
Foto: Bengt-Åke Persson
- Vi har mindre pengar att fördela, men delar dem rättvist. Vi har försökt att få en så lika elevpeng som möjligt speciellt kopplat till personaltätheten, säger Karina Pettersson Hedman, förvaltningschef.
Rigmor Åström, ordförande i barn- och utbildningsnämnden (m), tillägger att de har tillämpat skollagens likställighetsprincip.
- Därför tog vi bort småskoletillägget och har en skolpeng baserad per elev. Det slår hårt mot små skolor.
Lika för alla
Friskolorna får lika mycket som den kommunala skolan till elevhälsan, men måste enbart ha skolsköterska. Däremot ingår inte i deras skolpeng medel till bland annat asylbarn och särskola, eftersom de saknar sådana verksamheter.
Faktiska kostnader
När det gäller lokalhyran får friskolorna för sina faktiska kostnader upp till kommunens tak, men det här tvistar man om. Harads och Gunnarsbyn får mer pengar till hyran.
Småskoletillägget utgick bland annat för att kunna anställa extra personal. Det ingår nu i skolpengens tillägg för barn i behov av synnerligen mer omfattande stöd och kan användas till personalresurser eller andra insatser. Det kan även nyttjas för att omfördela resurser på en liten skolenhet.
Fördelas till alla
- Tidigare hade inte friskolorna del av pengarna till mer omfattande stöd, utan var tvungna att ansöka. Vi ska nu fördela ut dem på alla elever i alla skolor, säger Karina Pettersson Hedman.
Rigmor Åström menar att Svartlå skola hittat en kreativ lösning för skolbarnomsorgen.
- När skolan var kommunal gick drygt 50 procent på fritids. Nu går alla barnen och det innebär att de fått omkring en halv miljon kronor mer för skolbarnomsorgen jämfört med när skolan var kommunal, säger Rigmor Åström.
Lucka i systemet
- Jag har en känsla av att man varit solidarisk och skrivit in alla barnen. Man har nyttjat en lucka i systemet, som vi nu täppt till, säger Karina Pettersson Hedman.
Elevpengen till fritids ska därför nästa år fördelas lika på alla barn som har rätt till skolbarnomsorg, inte som nu per inskrivet barn.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!