Jerry Larsson anlände till Ronningevägen i Norra Svartbyn på torsdagen strax före klockan tolv på dagen.

– Jag for hit för att jag ville se rovfågel, Stäpphök. Jag brukar vara här. Det är gamla slåttermarker och mycket rovfågel jagar här. Det är en gammal känd fågellokal, Ronningeängarna.

Han spanade ut mot hästhagarna och förklarar att det är fina lokaler för svarthakad buskskvätta.

Artikelbild

| Det var Jerry Larsson som upptäckte den Rödhuvade törnskatan på torsdagen.

– Men jag såg ingen och började i stället titta om jag kunde se någon stenskvätta.

Plötsligt flög det upp en annan fågel. Jerry Larsson trodde att det var en vanlig törnskata.

– Jag tog fram ”tuben”.

En tubkikare är en typ av monokulär kikare, som bland annat används av ornitologer. Kikare består av ett rör, tuben, med ett system av linser. Man tittar genom ett okular, som ofta är utbytbart då olika situationer kan kräva olika förstoringsgrad.

Artikelbild

| Den Röda törnskatans främsta föda är insekter.

Jerry Larsson berättar att han plötsligt svor för sig själv där han stod när han insåg att det inte var en törnskata, utan en rödhuvad törnskata. Via artportalen larmade han ut nyheten i fågelskådarkretsar.

20-30 personer rusade ut till Norra Svartbyn för att se på den lilla pippifågeln, som flyger omkring och käkar insekter och verkar tämligen obrydd om denna uppståndelse.

Artikelbild

| David Apelqvist har fångat det ovanliga gästen på bild.

Jerry Larsson och David Apelqvist berättar att det är en östlig fågel som vistas i Turkiet, Mellanöstern och över mot Asien.

Jerry förklarar att fågeln bara observerats två gånger i Norrbotten. En gång i Haparanda-Sandskärs nationalpark. Han tror att det var 2006 och så nu.

Artikelbild

| Rödhuvad törnskata i Norra Svartbyn långt bort hemifrån.

– Det här är jättestort. De ringde till och med från Stockholm till mig och en funderade på att åka upp, men han tyckte att 95 mil var lite väl långt.

Enligt Jerry Larsson är det fjärde gången i Sverige i år som man sett denna ovanliga gäst.

Han har hållit på med fågelskådning sedan han gick med i Sveriges fältbiologiska ungdomsförening när han var 14-15 år i mitten på 1960-talet.

– Jag har alltid närt en dröm att se något riktigt superovanligt. Det är första gången jag sett något så här ovanligt. Jag blev jätteglad och svävade som på moln, säger Jerry Larsson.

Han berättar att hans fru på kvällen sa åt honom att lugna ned sig.

– Jag var ju lite uppjagad, men det här är den tyngsta fågelobservationen jag sett hittills.

Har den förirrat sig hit på grund av den varma sommaren?

– Mer troligt beror det på östliga vindar skulle jag tro. Ofta när det är storm så kommer fåglar på villovägar till platser där man inte förväntar sig att se dem, säger Jerry Larsson.