Vi har pratat med Kristian Olsson som är är en anställd på STA Travel AB om vad som är viktigt att tänka på innan man ger sig ut på backpacking.
- Det finns tusentals saker som man måste tänka på! Att biljetterna fungerar är viktigt. Man bör vara väl försäkrad och vaccinerad, eftersom risken för sjukdomar kan vara större i andra länder. Då är det viktigt att vet att man blir ordentligt omhändertagen ifall något skulle hända. Man ska inte stirra sig blind på destinationen utan koncentrera sig på vad man vill uppleva, säger Kristian.
Förberedelser är viktiga
Vi fick också veta de vanligaste problem som uppkommer när man backpackar. Många resenärer tror man kan ändra sin biljettbokning ifall omständigheterna skulle förändras. Dock blir det ofta ett problem eftersom flygtrafiken är ansträngd och platser uppbokade.

Friheten större
Att man väljer backpacking framför charterresor beror mycket på att friheten är större. Kristian Olsson själv föredrar backpacking på grund av att han känner sig kvävd av charterresor. Ett tips han har är att ta dagen som den kommer. Många resenärer försöker hinna besöka så många platser som möjligt.

Man bör stanna i samma land åtminstone tre till fyra veckor. Då lär man känna landet mycket bättre och det blir dessutom billigare, menar Kristian.
Av alla destinationer reser de flesta till Asien. Thailand, Bangkok är en metropol för backpackers. Möjligheterna att förverkliga sina resedrömmar där är stora. Man klarar sig bra på en mindre summa pengar och det är enkelt att ta sig vidare till nya platser.

Pris
Det är svårt att sätta ett pris på hur mycket det kostar att backpacka eftersom det är så individuellt hur mycket man vill resa runt och hur mycket man vill spendera. Den ungefärliga summan för att backpacka i Asien under en månads tid ligger kring 15 000 kronor. Då är alla kostnader inräknade.
Tips
En av dem som upptäckt förtjusningen med backpacking är Alfred Bodenäs, 22 som är mycket nöjd med sin backpackingresa. Han tipsade om följande:
vaccinationer, bra backpackingväska, packa inte ner för mycket! bara det nödvändigaste. Fixa med Visakort, mobiltelefon, pass och så vidare. (alla standardsaker för alla resor). Vem man skall kontakta om man blir rånad, svenska ambassaden, spärra visakort, tänka på att ha tillräckligt med pengar (bra är om man har till exempel en förälder som för över pengar på sitt visakort, lite i taget så man inte har hela sin reskassa på kortet hela tiden, (om man skulle bli rånad försvinner inte hela reskassan!)
Det bästa minnena från Alfreds resa är alla upplevelser, alla nya vänner, gemenskapen och vänligheten. Han skulle utan tvekan göra om det!