Den kan ses i Sörbyn-Sundsnäs hembygdsgård, som tidigare var skola i byn. Skolan lades ner 1969 och nu vill man fira 40-årsjubiléum med en fotoutställning.
- Tanken föddes hösten 2008. Det har varit mycket jobb, men nu är det klart och vi är nöjda med resultatet, säger Selberg.
Man har samlat in kort från elever, lärare och andra håll. Torbjörn Selberg har fotograferat av dem, framkallat, förstorat och framställt nya foton.
Det äldsta kortet är från början av 1900-talet och från avgångsåret 1969 har man ramat in en bild från ett reportage som NSD gjorde om den sista klassen.
Totalt rör det sig om 65 kort och alla årskullar finns representerade. Målsättningen har också varit att få fram namn på alla elever, som finns på korten. Man har inte lyckats fullt ut, men resultatet är ändå imponerande.
- Vi har också lagt ned ett stort jobb med att fotografera av alla skolmatriklar, som finns för skolan. De finns numera arkiverade på stadsarkivet hos Luleå kommun, säger Torbjörn Selberg.
Ett annat omfattande arbete har varit att leta reda på och bjuda in de elever som fortfarande är i livet. Inbjudan har gått ut till cirka 350 elever. Dessutom har flera lärare bjudits in. Skolan hade 70 lärare från starten 1925 tills den lades ner.
- Intresset har varit stort, säger Lisbeth Lind-Svanberg, som också jobbat med att sy ihop utställningen.
Olle Lindström, kommunalråd i Boden, kommer att vara gästtalare vid invigningen på nationaldagen.
Förutom Torbjörn Selberg och Lisbeth Lind-Svanberg har Rolf Svanberg, Sture Åkerström och Maria Selberg jobbat med utställningen.