Nyligen öppnade hon sitt hundcafe, Kanis Café, på Drottninggatan i Boden i Röda Korsets gamla lokaler.
Nya banor
Lena Bergdahl har pluggat till låg- och mellanstadielärare med inriktning specialpedagogik, men den senaste tidens varsel har fått henne att tänka i nya banor.
- Jag vill inte sitta och bli utringd på jobb samma morgon, eller deppa över att arbetsmarknaden ser ut som den gör. Det är jag för gammal för. I stället valde jag att satsa på idén med ett hundcafé.
- Behovet finns, för jag har själv alltid saknat någonstans där man kan träffas med sina hundar. Jag bakar allt fikabröd med hjälp av mina flickor Ida och Elin som också ska jobba här. Så det blir lite av ett familjeföretag, säger Lena Bergdahl.
I ett hörn av caféet sitter Ingela Strömberg med ettåriga Ludde, en blandras av bland annat bordercollie och finsk lapphund.
- Jag och min kompis skulle gå och fika och då kom hon på att vi kunde gå hit i stället. Jag tycker det är jättebra att man får ta med sig hund på café.
Social träning
Ludde har redan hunnit mumsa i sig en älgbiff och avrundar med hundgodis. På menyn finns också hembakade kakor på nötfärs och alger.
Ludde sneglar ändå lite avundsjukt på mattes potatisbakelse och viltklämma med älgkött, som även kan fås med ädelfisk.
- Hit kommer jag att gå fler gånger, absolut, säger Ingela Strömberg, och Ludde skäller instämmande.
Hennes hund hinner också nosa på Harrieth Olofssons två golden retriverr Bruno, ett år och Zigge, åtta månader.
- Jag har två hundar till av samma ras som jag tränar spår med och ställer ut. När jag blev utbränd för tre år sedan i arbetet skaffade jag hund. Promenader med hundarna blev sedan min bästa medicin och jag är nu på väg tillbaka till arbetet.
- Att gå på hundcafé är bra social träning för hundarna och en verklig toppenidé. Det vore bra att ha ett ställe där man kan träffas först med hundvänner för att sedan gå ut tillsammans för fortsatt träning av hundar i stadsmiljö, säger Harrieth Olofsson.
Ett förslag som ägaren Lena Bergdahl också är inne på.
Hon planerar även för fler aktiviteter framöver.
På Kanis Café finns det också fyra hundburar, ett slags drop-in ifall hundägarna vill slippa lämna hundarna i bilarna om de ska på stan och shoppa.
- Hundarna kan lämnas från en halvtimme upp till tre timmar. Tiden är anpassad eftersom vi inte kan ta ut och rasta hundarna, säger Lena Bergdahl.
Aldrig ensam
Enligt henne så finns vissa regler och lagar vid hundförvaring av detta slag.
- Det positiva med drop in, även om det är trångt, är att hunden aldrig är ensam. Här är det varmt, gott om sällskap och godbitar att smaska på, säger Lena Bergdahl.