Lennart Johansson bor i Sävast och skulle in till Boden i onsdags.

- Det var -29 grader och jag hade ärende till stan. Jag åker gärna buss när övriga familjen inte ska med, och gjorde det den här morgonen. Men när jag skulle hem igen kom ingen buss. Turen var inställd och jag fick byta till en annan linje. På vägen tillbaka åkte vi förbi busskurer där folk stod och väntade i kylan.

Chauffören stannade och gav dem information, för i övrigt syntes ingen information vid busskurerna, säger han.

Kommunens informationsansvarige Nils Sundberg håller med om att det är olyckligt att resenärerna inte kunnat få mer information än några rader på kommunens hemsida.

Artikelbild

- Vem tittar på en hemsida? säger Lennart Johansson. Han tycker att kommunen som ansvarig för att hålla Citybuss med biogas, skulle sätta in ersättningstaxi eller liknande för att täcka upp turerna helt när nu gasen tagit slut.

Mats Elgcrona är chef för gatuavdelningen och berättar att kommunen prioriterat att köra bussar på turerna med mest passagerare. Man har försökt ta in dieseldrivna ersättningsbussar, men inte lyckats fullt ut, och valde att dra in turer under de här dagarna. Tolv bussar ska normalt gå i trafik och nu hade man bara sex.


Orsaken till krånglet är alltså att biogasanläggningen i Bodsvedjan fått problem. Tuber har fryst och bränslet har inte räckt till för att hålla Citybuss med bränsle. Det ska kommunen göra enligt avtal, men under trettonhelgen har anläggningen fungerat och gått för fullt, säger VA-chefen Ove Andersson.

- Nu på måndag ska bussarna kunna tanka fullt igen, lovar han.