På fredagseftermiddagen kom beskedet från försvarsminister Sten Tolgfors vid Moderaternas konferens för kommunpolitiker i Karlstad: När det nya försvaret är fullt utbyggt någon gång mellan 2017 och 2019 så ska 16 000 jobb ha skapats.

Hittills har 3 061 anställts på heltid och 2 447 på deltid.

För Bodens del handlar det om sammanlagt 2 250 nya jobb, varav 1 550 deltider.

Vill inte kommentera
Olof Granander, chef för I 19 och garnisonschef, har när NSD når honom på fredagseftermiddagen ännu inte sett försvarsdepartementets underlag när det gäller de nya jobben. Han vill med hänvisning till det egentligen inte alls kommentera siffrorna men säger ändå:

- Jag har brukat säga att vi ska anställa 700 personer i Boden. Då har vi inte räknat med deltidsanställda.

- När det gäller de heltidsanställda så handlar det om soldater. Deltidarna kan vara deltidssoldater, reservofficerare eller deltidsspecialister som läkare och sjuksköterskor.

Behöver boende
Johan Johansson, Moderaternas gruppledare i Boden tillika riksdagsledamot och suppleant i försvarsutskottet, var med på Moderaternas konferens i Karlstad. Han bekräftar nyheten om antalet nya jobb och berättar att Bodens kommun har haft en arbetsgrupp i gång sedan 2009 som förbereder staden för inflyttning.

- Vi behöver attraktivt boende, i första hand ettor och tvåor, för soldaterna som inte bor i kaserner som förr utan ska ha vanliga lägenheter. I vår arbetsgrupp finns Bodenbo, Försvarsmakten och kommunens fastighetsbolag, säger Johan Johansson.

Jobb åt medföljande kommer också att behövas.

- Vi måste samarbeta med näringslivet så att arbetsgivare har attraktiva jobberbjudanden till medföljande.

Barnomsorg och skola är andra saker som måste erbjudas.

Soldaterna kommer att vara kontraktsanställda i upp till åtta år. Johan Johansson påpekar också vikten av att behålla dem i Norrbotten genom bra civila jobberbjudanden.

- De kan ha teknikerutbildning, fordonsförarutbildning, signalteknikerutbildning och andra utbildningar som är kvalitativa grunder till omskolning, säger han.

Beredda
Torbjörn Lidberg (S), kommunalråd i Boden, är på väg hem från Finland när NSD på fredagskvällen når honom med beskedet om 2 250 nya jobb i Boden.

Han låter mycket förvånad och säger:

- 2 250 nya jobb? Det har pratats om 700 nya jobb. Men det är jättebra med nya jobb. Vi har haft en grupp i partiet som har arbetat med försvarsfrågor för att vara beredda när det går åt det ena eller andra hållet. Vi har haft fackliga företrädare från försvaret med i diskussionerna och Håkan Juholt har varit här uppe i det sammanhanget.

- Vi är beredda att ta emot nyanställda och vi behöver fler barn i förskola och skola, säger han.

Stor möjlighet
Enligt Torbjörn Lidberg finns det i dag 1 400 anställda inom försvaret i Boden, 800 i Luleå och 300 i Arvidsjaur, sammanlagt 2 500 i hela Norrbotten.

Sten Tolgfors sa när han kom med beskedet om de 16 000 nya jobben att Försvarsmakten kommer att bli Sveriges största ungdomsarbetsgivare de kommande åren och att det är en stor möjlighet för många kommuner. Han påpekade vikten av samarbete mellan Försvarsmakten, kommuner och näringsliv för att skapa goda villkor för inflyttande soldater och medföljande.