Vänsteryttern Stig Sundqvist gjorde en kometkarriär inom fotbollen i början av 1950-talet. Inom ett år hade han tagit steget från Vittjärv via Norrköping till proffslivet i Roma.

Han blev länets första fotbollsproffs.

- Det han mindes bäst var åren i Roma då han var i sitt livs form, och så brukar han nämna en miss i VM-mötet mot Brasilien 1950, då han passade i stället för att själv skjuta mål, minns Agneta Viberg.

Artikelbild

Sagolik fotbollskarriär
Stig "Vittjärv" Sundqvist kom att uppleva en sagolik fotbollskarriär.

1949-51 blev han ytter i IFK Norrköping och spelade elva landskamper mellan 1949-50.

Han var även med i VM-laget 1950 som tog brons.

Världsmästerskapen avgjordes det året i Brasilien och Stig kom att spela tillsammans med legendaren "Nacka" Skoglund.

Stig Sundqvist föddes den 19 juli 1922 i Vittjärv utanför Boden. Han gifte sig med Göta Margareta Sundqvist och makarna fick två barn, Stefan Sundqvist och Agnetha Viberg.

Proffs i Roma
1969 flyttade familjen till Jönköping där Stig Sundqvist arbetade inom byggbranschen, som elektriker och senare som yrkeslärare inom el fram till sin pensionering.

I mitten av 1990-talet var Stig med om en svår olycka då han hamnade under en båttrailer och fick ligga en längre tid på sjukhus.

VM höjdpunkten
Stig "Vittjärv" Sundqvist hann med elva landskamper mellan åren 1949-50 och gjorde tre mål. Deltagandet i VM 1950 får nog ses som höjdpunkten i hans karriär innan han blev proffs i Roma. Förmodligen hade Stig stannat längre än fyra år i Roma om han inte stoppats av en besvärlig korsbandsskada.

Efter hemkomsten från Italien verkade han som tränare i flera föreningar.

Sin sista match som aktiv gjorde han i Svartvik (Medelpad) som 45-åring 1967.

Backhoppning
Enligt Agnetha Viberg höll han även på med backhoppning och längdskidor som ungdom innan han bestämde sig för att satsa på fotbollen.

Sandy Lindberg, Vittjärv, minns Stig:

- Han gjorde stora framsteg väldigt snabbt. Han försvann rätt fort från Vittjärv men besökte byn i samband med Vittjärv Sundqvist Cup, som var en ungdomsturnering som klubben arrangerade. Tyvärr lades den ner.

- Stig Sundqvist var en av de största fotbollsspelarna i Norrbotten genom tiderna, och han satte verkligen Vittjärv på kartan, säger Robert Lindström, ordförande i Norrbottens fotbollsförbund.