KONST
Vårsalong
Bodens konstförening
Enter Galleria, Boden
Pågår till den 6 maj
Kanske har Rebecca Säfström fångat vårsalongens publik i sin akryl med titeln På väg till Vårsalong. Det är tre förnöjsamma kvinnor med handväskor, en har en hatt och en annan ett väl synligt halsband. Är det inte just konstsalongernas publik, kvinnor i mogen ålder, även om de tre på Säfströms bild kanske är i yngsta laget.

Det är också mest kvinnor som kommer och går upp till Enter galleria för att se konstföreningens medlemmars verk när NSD vandrar runt. Det är ett 20-tal som ställer ut 58. Motivet är fritt, så det blir en blandning av allt, med viss övervikt för natur, djur och stugor.

I samlingen finns det enskildheter som sticker ut. BirGitta Gina Henrikssons porträtt i akvarell Rött gult och grönt är en liten pärla, en liten tavla till formatet men med ett spännande färgval och stort uttryck.

Artikelbild

| Eva Astrid Vestlunds Life on stage, Eva Stenbergs Klädstreck med tvätt och BirGitta Gina Henrikssons Rött gult grönt.

Eva Stenbergs akvarell Klädstreck med tvätt är det också svårt att gå förbi och inte beröras av. De färgmättade kläderna gör sig så fint mot bakgrunden, en grå timmervägg, och hon låter skuggor ge djup.

Motivvalet i vårsalongen handlar om natur, djur, några stilleben, porträtt och stugor. Eva Astrid Vestlunds akryl Life on Stage avviker till stil och innehåll på ett spännande sätt. Målningen föreställer en man med händerna i byxfickorna på väg in i scenens strålkastarljus och med en scenografi som väcker betraktarens fantasi. Det är bra när allt inte är så tydligt, att det finns utrymme att måla vidare.

Det är kanskem inte bara publiken som Rebecca Säfström målat i På väg till Vårsalong. Det kanske är konstnärerna som är på väg dit, för en kontroll av upphovsmännen i verksförteckningen visar att det är brist på sådana, alltså efterleden män. Det är bara en man av de 20 och det är kvinnorna som kommer med våren i Boden. Har männen slutat måla?