De bor i Byxelkrok på Ölands nordspets, men det är inte allvar och väderkvarnar på Eva Forsbergs och Lennart Sjögrens bilder. I stället får, massor av får, och ett par hästar på Sjögrens oljemålningar. Tankarna går kanske i stället till grannön Gotland.

Eva Forsbergs träsnitt präglas inte heller av ön där de bor. I stället finns inslag av stadsmiljöer och natur som inte förefaller hämtade från Öland. Eva Forsberg är på sitt åttionde år, arbetar huvudsakligen med träsnitt och är representerad på bland annat Nationalmuseum.

Maken Lennart Sjögren är 82 år och började ställa ut redan 1957. Han är också verksam som lyrisk författare.

Artikelbild

Av Eva Forsbergs träsnitt är det två som stannar kvar i minnet. Det är den suggestiva Stadsmiljö I, som visar en stad tyngd av mörka aggressiva husfasader. Ett förskrämt kyrktorn skymtas i disig bakgrund och mitt i stadsmiljön tronar en stor bil. I den nya tiden står kyrkan inte längre i centrum.

Jag blir också svag inför Den lille fotbollsspelaren. Här låter Eva Forsberg enbart svart och vitt återge en pojkgänglig figur och hans boll, men det räcker. Resultatet lever!

Lennart Sjögren tampas med får på den ena målningen efter den andra. De är kraftigt stiliserade och skulle inte verkstitlarna ha skvallrat om djurarten, så kan de tolkas som något annat ur vår herres hage. Det går an i en upplaga, men slås ihjäl i de många upprepningarna. Då blir det liksom som det där med att räkna får i den sena nattimmen, det ger ett sövande intryck.

Sjögren växlar ibland till hästhuvuden och fåglar, men det räcker inte för att väcka betraktaren och intresset.