Alla skolor ska ta emot nyanlända

Alla skolor i Boden med omnejd ska ta emot nyanlända elever med ett annat modersmål. "Vi har fattat det beslutet och kommer successivt slussa ut eleverna under våren", säger Bertil Sundström, för- och grundskolechef.

DRÖMMAR. ”Vi har sett att de nyanlända eleverna har en stark studiemotivation. Det visar sig på deras intresse och noggrannhet, deras drömmar och framtidstro och på deras engagemang och vilja att studera”, säger för- och grundskolechefen Bertil Sundström.

DRÖMMAR. ”Vi har sett att de nyanlända eleverna har en stark studiemotivation. Det visar sig på deras intresse och noggrannhet, deras drömmar och framtidstro och på deras engagemang och vilja att studera”, säger för- och grundskolechefen Bertil Sundström.

Foto: Lena Tegström

BODEN2016-03-17 21:17

Beslutet berör nyanlända eleverna. Det är i huvudsak asylsökande, men det kan också vara barn i familjer som fått tillstånd att stanna.

Lagstiftningen skärptes vid årsskiftet och ökade kraven på skolorna. När nyanlända barn kommer till Sverige ska skolan kartlägga deras skolerfarenhet och kunskapsnivå för att kunna slussa in dem i rätt årskurs i den ordinarie skolan.

– Vi har ett krav på oss att eleverna inom två månader ska ha en klassplacering, säger Bertil Sundström.

Nu när mottagandet varit så stort har kommunen inte klarat det och det är Boden inte ensam om.

Prästholmsskolan klarar inte att ta emot fler nyanlända elever. Dessutom förklarar Bertil Sundström, att forskning visar att det finns en gräns för när andelen nyanlända elever blir en utmaning för skolan.

– Forskningen säger inget exakt, men för att få ett mervärde ligger andelen kring 20-30 procent. Då blir det en positiv utveckling både för eleverna med annat modersmål och för övriga elever. Det blir vinn, vinn för alla elever. Kommer man över den gränsen medför det extra utmaningar för skolorna.

Prästholmsskolan har 65 procent elever med annat modersmål än svenska.

Britt-Marie Loggert-Andrén (S), ordförande i utbildningsnämnden pekar på att Prästholmsskolan gör fantastiska resultat.

– Det visar att trots de stora utmaningar som den skolan har haft så har de lyckats. Men det är ingen självklarhet, säger Bertil Sundström och tillägger:

– Vi har sett att de nyanlända eleverna har en stark studiemotivation. Det visar sig på deras intresse och noggrannhet, deras drömmar och framtidstro och på deras engagemang och vilja att studera.

Kommunens beslut innebär att den kommer att erbjuda föräldrarna till nyanlända barn att deras barn får gå på andra skolor än Prästholmsskolan.

– Vi kommer efter påsk att börja slussa ut eleverna successivt till andra kommunala skolor under våren. Så alla kommer inte samtidigt och elever som har rätt till skolskjuts kommer att erbjudas det, säger Bertil Sundström.

Skolorna som är aktuella är Unbyns skola, Mårängskolan, Torpgärdsskolan samt skolorna i Fagernäs, Heden och Svartbjörnsbyn. De är alla skolor med elever från förskoleklass upp till årskurs sex.

– De har alla i dagsläget ett begränsat antal elever med annat modersmål.

Enligt den prognos kommunen gjort bedömer Bertil Sundström att de under vårterminen maximalt kommer erbjuda ett 60-tal barn plats på de andra skolorna.

Det kan handla om en till två elever per klass.

– Arbetsmodellen är att försöka placera en till två per klass, men vi har fler klasser än så. Därför kommer inte alla klasser att få någon nya kompis.

Britt-Marie Loggert-Andrén tillägger att även friskolorna finns med i diskussionen. En friskola i Boden tar redan emot nyanlända och det är Mimers Brunn i Vittjärv.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om