Han säger att året som gått har varit bra.

– Tittar man på lite siffror så har Tyskland gått upp 13 procent, säger Håkan Stenlund.

Siffran står för de resenärer från Tyskland som rest in till Norrbotten i år. De flesta turister är svenskar. Den andra största gruppen är norrmän och på tredje plats kommer tyskar.

– Drygt 130 000 tyskar har kommit hit till länet, men det är på den engelska marknaden där vi har den största ökningen. Den har ökat omkring 20 procent i år jämfört med tidigare.

Vad åker de till?

– Norrskenet har den absolut största dragningskraften. Vintern är på frammarsch. Om man förenklar det så var vi en midnattsolsdestination. Man var på väg till solen och Nordkap. Nu är vi en destination där norrskenet lockar hit människor. Det är enormt stort och Icehotel går inte att räkna bort. Det är en världsattraktion. I Bodens kommun finns Treehotel. Det tar inte emot så många gäster, men är exklusivt och medialt är det stort när Beyoncés syster är där.

Det sätter Boden och Norrbotten på världskartan.

– Det är viktigt, säger Håkan Stenlund.

Förra veckan berättade NSD om isbrytaren Polar Explorers visningsresa med havsbad bland isflaken.

– Det var några som badade med överlevnadsdräkt. Men det var en holländare som håller på med ett forskningsprojekt, som simmade i kortbyxor i över fyra minuter.

Om du ska sia om framtiden, är det det som kommer sälja isbad bland flaken?

– Nej, men jag tror att vinter kommer vara extremt viktigt eftersom klimatförändringen är så dramatiskt. Även om även vi här upplever den, så kommer vi fortfarande ha kvar vintern. Jag såg en undersökning som sa att om 50 år kommer endast två av Österrikes mest kända skidorter vara kvar eftersom det kommer att bli så varmt i Alperna. Därför tror jag att vinter och snö kommer att vara exotiskt helt enkelt, svarar Håkan Stenlund.