På kommunstyrelsen drogs den förenklade delårsrapporten för mars/april som visade socialnämndens plussiffror.
– Många anhöriga har bestämt sig för att hjälpa till under coronakrisen för man vill känna sig trygga. Det har varit mycket i media att smittan förekommer i samhället men även i hemtjänsten där en massa personer kommer på besök. Jag tror naturligtvis att folk har tilltro till rutinerna och tillit till att det funkar bra, men min känsla är att många vill hjälpa till och då ta hand om en del sysslor hos sina anhöriga, säger Beatrice Öman.
I dag är det svårt att få fram exakta siffror för hur många personer som har sagt bort hjälpen på grund av pandemin. Biståndsenheten för ingen statistik på orsaken till att man säger bort insatsen.
– Det vi däremot ser är att vi fått 20-30 mindre antal brukare från mars-april men framförallt att volymen hemtjänsttimmar har minskat. Vi har även ett antal personer som flyttat in på äldreboende, säger Gun-Marie Bjurholt, chef för biståndsenheten.
Ledsagning, dagverksamhet och växelvård har tillfälligt dragits in. Ledsagningens volym är cirka 700 timmar per månad. 21 personer har beslut om växelvårdsplatser och 14 har nyttjat dessa regelbundet. Växelvård är då make/maka är på dagverksamhet eller kortis för att den anhöriga ska få avlastning och ledig tid.
– När vi stängde växelvården har det skett en utökning av mer hemtjänst för vissa brukare som behöver extra hjälp. Vi har ingen begränsning i hur mycket hemtjänst man får. 22 personer har även fått beslut om insatser med inköp och apotek för att de tillhör riskgruppen 70+ som de tidigare klarat självständigt innan pandemin, säger Bjurholt.
I dag vet ingen när restriktionerna kommer att lätta de närmaste månaderna. Socialnämnden har hittills minskat sitt underskott med 5,8 miljoner och har en förbättrad årsprognos på minus 15,8 miljoner.
– Visst det är ett mindre underskott, men prognosen är osäker eftersom vi inte vet när många av dessa brukare i hemtjänsten kommer tillbaka. Det handlar ju om folk som har dagliga insatser. Frågan är också hur länge de anhöriga ska orka. I längden betyder det att personer som verkligen behöver det avlastningsstödet kommer att vara mycket tröttare än de har varit, säger Öman.
Den kommunala hemtjänsten med cirka 170 anställda har även dragits med stora sjukskrivningar i vår. Högsta siffran har varit 19 korttidssjukskrivningar.
– Vi brukar normalt vara kring 7-8 sjuka. Vi har kunnat balansera den högre sjukfrånvaron genom att sätta in personalen som inte ska vara på växelvården, ledsagning eller dagverksamheten hos oss. Så vi har ändå kunnat ge en bra vård och omsorg till alla våra brukare. Vi har följt socialchefens pandeminplan, schema och de åtgärder som vi ska göra, säger hemtjänstchefen Marie-Helene Ståhl.
Inför sommaren har hemtjänsten ett behov av cirka 50 sommarvikarier.
Det har inte varit några problem på grund av pandemin?
– Nej, vi följer de basala hygienrutinerna. Vi har fått in fler arbetssökande från andra branscher som kanske inte skulle ha kommit först till oss på grund Corona. När man ska jobba inom vård och omsorg är det jätteviktigt att man är intresserade av yrket och tycker det är roligt att hjälpa äldre, säger Ståhl.