Å-center testenhet för två-rätterslunch

Äldreboendet Å-Center i Boden är testenhet för utökad lunchmeny med två rätter. " Måltiderna är höjdpunkten på dagen", säger Helena Darsbo, enhetschef på kommunens kostenhet.

PROFIL. Jeanette Pettersson, enhetschef på Å-center, vittnar om att pensionärerna som är med i brukarrådet tycker att det är bra att de kan välja mellan två rätter. På andra sidan bordet sitter Helena Darsbo, enhetschef på kostavdelningen, och Helena Nilsson, enhetschef på Å-center.

PROFIL. Jeanette Pettersson, enhetschef på Å-center, vittnar om att pensionärerna som är med i brukarrådet tycker att det är bra att de kan välja mellan två rätter. På andra sidan bordet sitter Helena Darsbo, enhetschef på kostavdelningen, och Helena Nilsson, enhetschef på Å-center.

Foto: Lena Tegström

BODEN2015-12-13 14:58

I Socialstyrelsens enkät på landets äldreboenden fanns en fråga om man var nöjd med maten. Bodensarna var nöjda, men saknade alternativ på matsedelen.

Det tog socialförvaltningen fasta på, kontaktade kostenheten och frågade vad de kunde göra. Där var man postiv och i höst kom man igång. Å-center blev först ut som test-enhet med två rätter på lunchmenyn under vardagarna.

Det finns en matsedeln med olika rätter varje dag och ett fast alternativ, som byts ut varje vecka. En vecka kan det var pyttipanna och en annan ungspannkaka. Pannkaka i alla de former är populärt.

Nu har Tallbacken hakat på testet som fortgår löpande. I slutet av januari ska man ha en utvädering. Blir utfallet bra, kommer fler äldreboenden att hakas på.

Helena Darsbo säger att det inte innebär någon fördyrningen i längden.

När äldre blir mindre aktiva så får måltiderna och gott fika en central del av vardagen, poängterar enhetschefen Helena Nilsson. Det blir en chans till social samvaro. Därför är måltidsmiljön minst lika viktig.

– Det ska vara fint dukat och bra färger. Äldre kan ha svårt att äta om de får vit fisk på en vit tallrik. De ser den inte. Det ska vara lugn och ro och trevlig stämning, säger Helena Darsbo.

Kan det bli en utökning med två rätter även till middagen?

– Det får vi se, allting är möjligligt. Men nu börjar vi med det här, säger Helena Darsbo.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om