"Ålder är inte ett mått på arbetskapacitet"

Barbro Skoglund och Caj Skoglund har utkommit med två nya böcker på bokförlaget Kommunlitteratur. Den ena handlar om åldersmedvetet ledarskap och den andra om mångfaldsmedvetet ledarskap. - Alla behövs av nödvändighet, för tillväxten och välfärden, säger Barbro Skoglund, Amsab.

Caj Skoglund är huvudförfattare till boken om Diskrimineringslagen och Barbro Skoglund är huvudförfattare till boken Innan kompetensen försvinner. De är dock varandras medförfattare och Johan Skoglund är den som sist går igenom bokmanus innan de skickas till förlaget. FOTO: Lena Tegström

Caj Skoglund är huvudförfattare till boken om Diskrimineringslagen och Barbro Skoglund är huvudförfattare till boken Innan kompetensen försvinner. De är dock varandras medförfattare och Johan Skoglund är den som sist går igenom bokmanus innan de skickas till förlaget. FOTO: Lena Tegström

Foto: Lena Tegström

BODEN2009-04-17 06:00
Hon och Caj Skoglund har genom sitt företag Age Management i Sverige AB jobbat flera år med att förmedla kunskap om åldersmedvetet ledarskap. De har nu författat en operativ och praktisk chefsguide i ämnet. Den andra boken om vad varje chef måste veta om den nya diskrimineringslagen och berör bokstavligt talat ett helt nytt område.
Förlagschefen på Kommunlitteratur hade läst deras andra bok om åldersmedvetet ledarskap och beställde en uppföljare med rubriken Innan kompetensen försvinner. När 40-talisterna går i pensionen kommer avgångarna från vissa arbetsplatser tredubblas.
Arbetskraftbrist hotar
Kronologisk ålder är inte
ett mått på arbetskapacitet och Skoglunds framhåller ledarskapet som det viktigaste verktyget att påverka medarbetarnas förmåga oavsett ålder. Arbetet
måste organiseras och anpassas.
- Allt utifrån ett nyttoperspektiv, alla behövs, säger Barbro Skoglund, huvudförfattare.
Hon och Caj Skoglund lär ut ett nytt sätt att tänka.
- Chefer blir medvetna om sina egna fördomar och vilken roll de själva har, säger han.
- Som strategisk ledare bör man nu fundera på hur företaget ska vara online när konjunkturen vänder, säger hon.
- Sannolikt har konjunkturen inte nått botten och om två år påbörjas de stora pensionsavgångarna. Risken är stor för arbetskraftbrist. För att vi inte ska hamna i hög inflation och kris som på 80-talet måste arbetsgivare våga tänka framåt, säger Caj Skoglund.
Ålder är en av två nya diskrimineringsgrunder i den nya lagen. På uppdrag frågade Johan Skoglund, företagets omvärldsanalytiker, förre DO vad hon visste om åldersdiskriminering. Ingenting blev svaret.
- Det fanns inga praktiska råd till chefer, konstaterar Caj Skoglund, som är huvudförfattare till boken om den nya lagstiftningen. Den innehåller vad varje chef har att förhålla sig till, vad lagen kräver och hur man förebygger diskriminering.
Inte bara i arbetslivet
Det intressanta med den nya lagen är att den inte bara omfattar arbetslivet, utan även privatpersoner som känner sig diskriminerade. Är det till exempel lagligt att bjuda in alla barn i en klass till fest på fritidshemmet, utom en av eleverna? Eller fråga en funktionshindrad person var han ska göra när han ansöker om riksfärdtjänst?
- Intressanta frågor, säger Barbro Skoglund.
Ett av deras råd är att chefer trovärdigt och tydligt ska kunna motivera sina beslut om det blir aktuellt med en anmälan. Chefens bästa vän är minnesanteckningar och dokumentation. Den sämsta vännen är magkänsla och vibbar, enligt Skoglunds.
För att förebygga diskriminering råder de chefer att på personalmöten låta medarbetare själva reflektera över vad värdegrund är för dem.
- Samarbetet med Kommunlitteratur har fungerat mycket bra och vi är mer än stolta över att ett professionellt förlag vill förlägga oss, avslutar Barbro Skoglund.
Diskrimineringsgrunder
Den nya diskrimineringslagen omfattar
sju diskrimineringsgrunder

1. Kön,
som handlar om att vara man eller kvinna. Även den som avser att ändra eller har ändrat könstillhörighet omfattas.
2. Könsöverskridande identitet eller uttryck. Avser den som inte identifierar sig som kvinna eller man genom sin klädsel eller på annat sätt ger uttryck för att tillhöra ett annat kön.
3. Etnisk tillhörighet. Syftar på nationellt eller etniskt ursprung, hudfärg eller annat liknande förhållande.
4. Religion eller annan trosuppfattning. Syftar på livsåskådningar, som till exempel kristendom, islam judendom och ateism. Etiska eller filosofiska värderingar faller utanför lagen, liksom politiska åskådningar.
5. Funktionshinder. Arbetsgivaren är skyldig att vidta skäliga stöd- och anpassningsåtgärder. Lagen gäller även begränsningar av funktionsförmågan som kan förväntas uppkomma i framtiden.
6. Sexuell läggning, lagen omfattar dock inte sexuella beteenden såsom pedofili.
7. Ålder, förbud mot diskriminering oavsett om man är ung eller gammal. Äldre är dock särskilt utsatta för fem diskriminerande åtgärder: förlust av arbeta, vid nyanställning, pensionering, utestängning från arbetslöshetsåtgäder och utbildning.
Källa: Diskrimineringslagen - 
Vad varje chef måste veta av Caj Skogklund och Barbro Skoglund.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om