Hon berättar att hon haft kontakt med en av de unga flickor, som är målsägare i en av de pågående förundersökningarna om våldtäkt.
– Om man har en kontakt eller tar kontakt med oss så trycker jag på vikten av att säkra bevisning, att man åker så fort som möjligt till sjukhuset och gör en undersökning. Det har den här tjejen gjort och har hörts av polisen. Det är steg 1 och har man inte en trygg person kan man alltid komma förbi oss.
Hon poängterar att man alltid ska berätta för någon vad som hänt.
– Många är i chock efter en sådan här händelse och därför är det viktigt att berättar för någon, som kan trygga en och stötta en att uppsöka sjukvården. Därefter polisen.
Tyvärr, säger Helena Hansson, att många brottsoffer för sexualbrott känner skuld och skam.
– Men de är aldrig någonsin en del i det här. Det är mitt mantra hela tiden, att det inte är deras fel. Hur ska man kunna föreställa sig att någon ska förgripa sig på en.
Om brottsoffret skuldbelägger sig själv är Helena Hansson stenhård med att säga till dem:
– "Du har inte gjort något fel.” Det, även om man har stämt träff med någon. Ett nej är alltid ett nej och motstånd kan man göra på flera sätt, till exempel genom kroppsspråket. Aldrig någonsin är det brottsoffrets fel. Det är viktigt att lägga ansvaret där det hör hemma hos gärningspersonen.
Hon poängterar vikten av att prata om vad man varit med om.
– Man kan behöva längre eller kortare tid. En del vill inte prata om det nu, men jag är övertygad om att det kommer komma ett behov av det någon gång. För det påverkar en på ett eller annat sätt. Det är därför viktigt att ta det här och nu, men i deras takt.
Hon påpekar att man inte kan tvinga sig på någon, men uppger att det finns ett värde i att sätta ord på det man gått igenom.
– Det är också viktigt att följa upp sådan ärenden.
Helena Hansson berättar att det som hänt nu i Boden kan väcka upp känslor hos personer, som varit utsatta längre tillbaka i tiden. Mottagningen är öppen för ungdomar och unga vuxna upp till 25 år.
Fotnot: Ungdomsmottagningen i Boden. Telefon: 0921-62080. E-post: ungdomsmottagning@boden.se.