Anneli Landkvist jobbar som kökschef och kock på skolan Fria Emilia i Boden och brukar även servera på Residenset i Luleå. Under helgen åker hon tillsammans med kollegan Ingela Karlsson till Stockholm för att servera gästerna under Nobelbanketten den 10 december.
– Jag och en kompis kom på det här för sju år sedan att vi skulle åka ner och prova. Och sedan har det blivit en tradition. Så vi gör en liten resa på några dagar med både nöje och arbete, en kul grej som vi fortsätter med så länge vi orkar, säger Anneli Landkvist.
För att få uppdraget att servera måste man genomgå tester.
– Vi for en hel helg och hade två stora banketter en fredag och en lördag och då kollade de att man kunde det man ska göra.
Serveringspersonalen börjar redan klockan ett på bankettsdagen och arbetar sedan fram till 23.00. Passet startar med övningar inför kvällen.
– Man får träna och ställer upp som man ska stå, sedan får man gå och träna till borden så att alla gör samma sak – så att allt blir exakt lika.
– Det gäller att inte göra bort sig för då får man inte komma tillbaka – de är ganska hårda på det där. Om man råkar tappa mat i kragen på någon är det inte så populärt.
Anneli Landkvist hoppas kunna åka fler år för att jobba under tillställningen och med sju års erfarenhet har det blivit lättare att hålla nerverna i schack, berättar hon.
– Det brukar flyta på fint och nu när man varit så många gånger blir man inte nervös längre.